Home Izdvojeno Važnost asistenata u nastavi: ‘Sada mi je lakše i ljepše u školi’

Važnost asistenata u nastavi: ‘Sada mi je lakše i ljepše u školi’

PODIJELITE

U sklopu projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u Velikoj Gorici je održan okrugli stol „Sada mi je lakše i ljepše u školi“. Na njemu su sudjelovali učenici velikogoričkih osnovnih škola, pomoćnici u nastavi, učitelji i roditelji.

U raspravi je sudjelovala i Zrinka Zrilić iz Osnovne škole Eugena Kumičića. Zrinka je asistentica u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

– Pomažem im u nastavi, u njezinom praćenju, da izvršavaju zadatke, ali i u socijalizaciji sa drugim učenicima. Na raspolaganju sam i učiteljici u slučaju bilo kakve potrebe – kaže Zrinka Zrilić.

Marko, asistenti u nastavi

Projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ provodi se u suradnji sa sedam velikogoričkih osnovnih škola i trajat će do kraja školske godine. Cilj je svakom djetetu omogućiti odgojno-obrazovni sustav prilagođen njegovim potrebama.

Na okruglom stolu predstavljena je Brošura u kojoj su objedinjena razmišljanja djece, roditelja, pomoćnika u nastavi i učitelja.

– Njen cilj jest da zabilježimo u jednom malom spomenaru-dnevniku sva iskustva, da čujemo glas onih na koje se projekt odnosi. Brošura je jednostavna, neopterećena je stručnim i projektnim govorom, ona donosi jednostavne i tople riječi svih onih kojima je projekt namijenjen – pojasnila je Arijana Mataga Tintor, voditeljica Projektnog tima.

Biti asistent u nastavi zahtjevan je i odgovoran posao. Dijete koje prati često mora u dušu poznavati, kako bi osjetio njegove potrebe i bio svjestan njegovih mogućnosti.

– Potrebna je koncentracija i stalno pratiti djetetove reakcije, znati koji su mu bolji, a koji lošiji trenuci, kako bi se na pravi način reagiralo. Fizički nije naporno, ali psihički ponekad jest – zaključila je Zrinka Zrilić, ističući kako bi djeca s teškoćama u razvoju asistenta trebala imati kroz cijelo školovanje i po mogućnosti da je to jedna osoba koja će pratiti njegov napredak i razvoj.