Home Gospodarstvo Uspješni prvi Dani karijera na VVG-u: Mladi učili o poslovima budućnosti

Uspješni prvi Dani karijera na VVG-u: Mladi učili o poslovima budućnosti

Na prvim Danima karijera sudjelovale su uspješne hrvatske i regionalne tvrtke koje posluju internacionalno, a koje su predstavile svoje programe i zanimanja mladima

PODIJELITE

Na Veleučilištu Velika Gorica su od 27. do 28. travnja održani prvi Dani karijera na kojima su sudjelovale uspješne hrvatske i regionalne tvrtke koje posluju internacionalno. Dominantno su bile zastupljene tvrtke iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija te iz auto industrije. Svi oni predstavili su se studentima u izložbenom prostoru preko usmenih prezentacija i digitalnih sadržaja na TV ekranima. Ukupno se okupilo 20-ak partnera te ustanove Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Marko Toth, predavač i predstojnik Centra za karijernu i psihološku podršku Veleučilišta Velika Gorica koji su i organizirali Dane karijera govori nam kako je ovaj događaj iskorak u programu: “Prilagođavamo se svjetskom tržištu rada s našim programima, a s Danima karijera ih želimo povezati s poslodavcima i upoznati ih s njima. Ukupno sudjeluje 20-ak poslodavaca i to su velika imena koji imaju radionice, štandove i prezentacije. Održana su i predstavljanja naših veleučilišnih programa s kojima su se priliku imali upoznati studenti i učenici Velike Gorice i županije.”

Učenici i studenti koji su posjetili Dane karijera na Veleučilištu Velika Gorica uživali su u predavanjima i informirali se o onim poljima koja ih zanimaju. Poslodavci i tvrtke su informirali mlade i o umjetnoj inteligenciji, prirodnim znanostima i mnogim poljima za koje možda do tada nisu niti čuli.

Jedna od tvrtki koja se predstavila bila je Inetec koja djeluje u nuklearnoj, medicinskoj i aero industriji, a jedan od najvažniji djelatnosti im je inspekcija nuklearnih elektrana. “Većina posjetitelja do sada nije čula za nas pa ih je sve dosta interesiralo, puno smo pitanja dobili o tome čime se bavimo i kako smo uopće došli do toga da ispitujemo nuklearne elektrane po cijelom svijetu.”, govori nam jedan od predstavnika te objašnjava kako je tržište prepoznalo kvalitetu njihovog rada i potencijal. Ističe da zapošljavaju strojare, fizičare, doktore znanosti te brojne druge funkcije koje su potrebne za rad. “Ovakva predstavljanja su odlična i vrlo su nam važna jer možemo pronaći mlade ljude koje možemo oblikovati. Mi smo firma koja cijelo vrijeme raste, zaposlili smo preko 50 osoba u dvije godine. Sve veća je potražnja za našom uslugom te tražimo nove ljude koji će raditi na projektima.”, govore.

Studenti su uz to imali priliku sudjelovati u tri radionice kojima su mogli naučiti kako unaprijediti svoje vještine razvoja karijere i traženja posla te generičke vještine za bolje snalaženje u poslovnom okruženju. Dani karijera na VVG-u započeli su radionicom o pisanju zamolbe za posao koju je vodila Irena Majvald Bjedov iz Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri. Održana je i radionica Komunikacija s klijentima te Komunikacijske vještine u poslovnom okruženju. Studentima i učenicima se predstavila i tvrtka Ghetaldus Optika.

Učenicima i studentima su predstavljene i mogućnosti Erasmus + programa kao i mogućnosti nastavka školovanja na specijalističkim diplomskim studijima Veleučilišta. Posebna prezentacija bio je program budućeg zajedničkog studija kibernetičke sigurnosti koji su predstavili partneri VVG-a s Edge Hill Universityja iz Ujedinjenog Kraljevstva. Dane karijera organizirao je Centar za karijernu i psihološku podršku.