Home Vijesti Uspješan probni let helikopterom hitne službe iz Gorice do bolnice Dubrava

Uspješan probni let helikopterom hitne službe iz Gorice do bolnice Dubrava

PODIJELITE

U utorak, 3. listopada 2023. godine, održan je probni let helikoptera namijenjenog Hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS) od Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. (ZTC) u Velikoj Gorici do Kliničke bolnice Dubrava. Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, zajedno sa svojim suradnicima, susreo se s direktorom ZTC-a Ivicom Vidovićem kako bi obilježili ovaj važan korak prema uspostavi HHMS operativne baze.

Tijekom susreta istaknuto je kako je ZTC prepoznao strateški značaj HHMS-a kao projekta Vlade Republike Hrvatske. U skladu s europskom regulativom, ZTC je ustupio prostor za uspostavu HHMS operativne baze s pratećom infrastrukturom. Sva potrebna ulaganja za prilagodbu lokacije za potrebe operativnosti HHMS službe financira Ministarstvo zdravstva. Osim baze u Velikoj Gorici, preostale tri baze HHMS-a bit će smještene na otocima Braču i Krku te u Osijeku.

“Svečanim uručivanjem potpisanih Ugovora o javnoj nabavi usluge HHMS-a u Republici Hrvatskoj i probnim letom helikopterom od ZTC-a do helidroma KB Dubrava, nadomak smo uspostave HHMS-a u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 62,5 milijuna eura. Ovo je značajan iskorak u sklopu programa Vlade Republike Hrvatske koja nakon više desetljeća daje uzlet ovom projektu od strateške važnosti za javni zdravstveni sustav te građane i posjetitelje Republike Hrvatske,” izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na svečanoj primopredaji potpisanih ugovora nakon probnog leta helikoptera HHMS-a.

Ministar je također naglasio da je sinergijom Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije, koja je osigurala tehničku i financijsku pomoć, značajno podignuta dostupnost i razina pružanja hitne medicinske pomoći na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. To se radi u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u središtu pažnje.

Ugovori su potpisani nakon provedenog međunarodnog postupka javne nabave usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj. Talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. – ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. – Eli-Adriatik d.o.o. odabrana je sukladno EU proceduri.

Trajanje ugovora je sedam godina od dana pune operativnosti letova. Za dnevne letove puna operativnost potrebna je postići u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, dok je za noćne letove rok 9 mjeseci od dana sklapanja ugovora o javnoj nabavi, što je u skladu s uspješnom EU praksom i osiguranjem uvjeta za sigurnost i upoznavanje područja operacija.

U bazama u ZTC-u u Velikoj Gorici i u Osijeku bit će raspoređeni helikopteri Airbus EC135 P2+, dok će se u obalnim bazama na otocima Braču i Krku koristiti helikopteri Airbus H145.