Home Izdvojeno Uskrsni je ponedjeljak: Znate li koji je značaj ovog dana?

Uskrsni je ponedjeljak: Znate li koji je značaj ovog dana?

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se „bijeli tjedan“, a naziv je dobio prema odjeći novokrštenika kakva se nosila u počecima Crkve

PODIJELITE

Dan nakon Uskrsa kršćani obilježavaju Uskrsni ponedjeljak. Na ovaj dan u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek naknadno kada je lomio kruh:

“Zajedno su sjeli za stol. Isus je uzeo kruh, izrekao blagoslov, razlomio kruh i pružio im. Tada su ga prepoznali, a Isus im iščeznu s očiju. Jedan drugome rekoše: ‘Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma? (Lk 24,32)’. Odmah su se vratili u Jeruzalem i potražili apostole. Apostoli su već znali da je Isus uskrsnuo, već se ukazao pobožnim ženama i svetom Petru. Kleofa i drugi učenik ispričali su apostolima, kako im se Isus pridružio na putu u Emaus, kako im je tumačio Sveto Pismo, kako su ga prepoznali u lomljenju kruha i kako je iznenada nestao”

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke, prskajući ih svetom vodom, posvećenom na Uskrs.

Vjernici tog dana obično posjećuju rodbinu i prijatelje, a među običajima je i hodočašćenje u marijanska svetišta, koja će doduše zbog epidemioloških mjera i doba pandemije biti i ove godine u izmijenjenim uvjetima.

Inače, tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se bijeli tjedan, a naziv je dobio prema odjeći novokrštenika kakva se nosila u počecima Crkve. Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova.