Home Izdvojeno Uskoro nas očekuju ‘Suze sv. Lovre’

Uskoro nas očekuju ‘Suze sv. Lovre’

PODIJELITE

Ljeto je na svojem vrhuncu, a sunce nas neumoljivo grije. Takvo vrijeme će se, prema riječima prognostičara, najvjerojatnije zadržati sve do blagdana Velike Gospe 15. kolovoza, kada je moguća promjena vremena i lagano zahlađenje.
Iako je promjena vremenskih uvjeta oko Velike Gospe već nekako uobičajena, nekoć se kao prekretnica hladnijeg vremena označavao dan Svetoga Lovre, 10. kolovoza. Od tog se dana djeci sve češće zabranjivao odlazak na kupanje, a bake su znale govoriti ‘Lovreće, svaka jama zdenče’, budući da tada već noći traju dosta duže od dana i vode se u rijekama noću brže ohlade.

Sv Lovro

Sveti Lovro rođen je oko 225. godine u današnjoj Španjolskoj, a umro je 10. kolovoza 258. godine u Rimu. Tijekom života bio je čuvar crkvenog blaga i arhiva te se stoga danas smatra zaštitnikom knjižničara. Prema legendi, među crkvenim blagom koje je on čuvao nalazio se i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri, a kojeg je Lovro osobno poslao u Španjolsku te se navodno još i danas čuva u Valenciji. Budući da je kao đakon imao službu skrbi za siromašne, prije mučeničke smrti Lovro je crkveno blago podijelio siromašnima te ga se danas smatra i zaštitnikom siromašnih. Dok su ga mučili užarenim ugljem, ironično je odbrusio svojim mučiteljima ‘Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!’ te je zato postao i zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

Kapela Sv Lovre 2Velikogoričanima je sv. Lovro poznat po kapelici sv. Lovre sagrađenoj preko puta OŠ Eugena Kvaternika. Kapela sv. Lovre prvotno je bila izgrađena od drva, a nalazila se pokraj velikogoričke župne crkve NBDM. Tijekom godina kapela je nekoliko puta porušena i nanovo sagrađena na tadašnjem groblju, pored današnjeg vatrogasnog doma. Staro groblje zatvoreno je 1891. godine, a na mjestu toga groblja je 1907. godine ponovno sagrađena kapela sv. Lovre u sadašnjem obliku. Zanimljivo je da je kao osnova za gradnju te kapele uzet tlocrt kapele u Dužici.

Sv. Lovro poznat je i po ‘kiši’ meteora, koja se svake godine oko tog datuma pojavljuje na noćnom nebu. Službeno se taj meteorski roj zove Perzeidi, no kako se pojavljuje baš oko dana Sv. Lovre, ljudi su tu pojavu nazvali ‘Suze svetog Lovre’. Ove godine Perzeidi bi se najbolje trebali vidjeti u noći s 12. na 13. kolovoza, na sjeveroistočnom dijelu neba. Prema vremenskoj prognozi oblaka nema na vidiku, a jedina kiša koja se ovih dana očekuje je kiša meteora. Svi sastojci za romantičnu ljetnu noć su tu, treba vam samo dekica i vaša bolja polovica.