Home Izdvojeno Uskoro izlazi monografija o knjižničarstvu u Turopolju

Uskoro izlazi monografija o knjižničarstvu u Turopolju

PODIJELITE

Gradska knjižnica Velika Gorica prošle godine obilježila je 130 godina od otvaranja prve čitaonice u gradu. Ovih dana završava se tisak monografije posvećene knjižničarstvu u Turopolju. Monografija ima 210 stranica, bogato je ilustrirana fotografijama, a u njoj se nalazi i vremenska lenta od 550 godina na kojoj su označene značajnije godine za knjižničarstvo u Turopolju pa je tako istaknuta godina spominjanja prvog učenog Turopoljca – Franje od Otoka. Monografija je svojevrsna kruna prošlogodišnjeg rada knjižničara.– U toj monografiji pokušali smo na neki način pokazati taj više od jednog stoljeća neprekinuti tijek knjižničarstva u Velikoj Gorici i to ne samo u Gradskoj knjižnici. Kako je poznato iz brojnih izvora na području Turopolja postojale su brojne privatne knjižnice, knjižnice u župnim dvorovima, istaknuti pojedinci su imali vrijedne knjižne zbirke i na neki način otvaranje te knjižnice bila je logička posljedica svega toga jedne narasle svijesti građanstva o potrebi jedne takve ustanove u Velikoj Gorici – rekla nam je ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, Katja Matković Mikulčić.Otvaranje prve čitaonice u Velikoj Gorici inicirao je župan Stjepan pl. Josipović. Čitaonica se nalazila u nekadašnjem svratištu u Bijeloj Ruži, onom istom mjestu gdje su se upoznali August Šenoa i Slavica pl. Ištvanić.

– Knjižnica je bila inicijator mnogih aktivnosti od društvenih balova do pomoći osobama koje su bile potrebite, ima jedan podatak o ljudima koji su doživjeli teške gubitke zbog požara, raspravljalo se o političkim događanjima. Ona je bila javna tribina – istaknula je ravnateljica.No monografija, kako ističe Matković Mikulčić, ne prikazuje samo prošlost, već govori i o tome kakva knjižnica treba biti u budućnosti.

– Knjiga više nije samo u papirnatom obliku nego ona postaje u jednom digitalnom obliku kao e-knjiga i sve to utječe na promjenu paradigme o jednoj knjižnici.

Gradska knjižnica Velika Gorica ima oko 11 tisuća članova, a samo prošle godine, unatoč reviziji knjižnog fonda koja je na 6 mjeseci zatvorila vrata knjižnice na tri lokacije, učlanjeno je 200 novih članova. Među njima su i djeca. A upravo je Dječji odjel Gradske knjižnice podržao jedan zanimljivi projekt STEM revolucija.

– To je jedan novi iskorak, kroz radionice ćemo mlade poticati na promišljanje novog svijeta u novom tehnološkom okruženju koje je njima blisko i pružiti šansu inovatorima da se i oni potvrde.Monografija ima pet autora, od kojih je četvero zaposleno u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, a to su Stipo Bilić, Ivana Grubačević, Morana Peranić i Katja Mikulčić, te Marija Ivanović koja je u mirovini, ali je svoj radni vijek od 35 godina odradila u velikogoričkoj knjižnici. Kao suradnik na monografiji je radio povjesničar Hrvoje Malčić. Za recenziju je zaslužan dr. sc. Jadran Antolović koji je u vrijeme otvorenja Gradske knjižnice Velika Gorica na lokaciji gdje se sada nalazi Središnji odjel bio državni tajnik u Ministarstvu kulture pa je zanimljivo kako je 2006. godine dr. sc. Antolović prisustvovao otvorenju knjižnice. Svečana promocija monografije bit će 3. ožujka u Pučkom otvorenom učilištu.