Home Vijesti Usklađivanjem do većih mirovina! Objavljeno koliko će rasti iznosi

Usklađivanjem do većih mirovina! Objavljeno koliko će rasti iznosi

U Hrvatskoj je trenutno više od milijun i dvjesto tisuća umirovljenika

PODIJELITE

Objavljivanjem podataka o prosječnim plaćama za lipanj, Državni zavod za statistiku objavio je i kolika će biti stopa usklađivanja mirovina. Usklađivanje mirovina se u Hrvatskoj provodi tako da se zbroji stopa inflacije i rast bruto plaća svih zaposlenih.

S obzirom na to da ove godine imamo rekordnu inflaciju, mirovine će se morati uskladiti za 6,11 posto oko čega će uskoro biti objavljena i službena odluka Upravnog vijeća HZMO-a.

Prosječna mirovina trenutno je 3.050,61 kunu, a s ovim usklađivanjem narasti će na 3.237 kuna, piše Poslovni.hr. U rujnu bi umirovljenicima trebao sjesti zaostatak za srpanj te usklađena mirovina, što znači da bi u prosjeku svaki umirovljenik u rujnu mogao očekivati povećan iznos za oko 300 kuna. “Dosadašnja AVM od 73,13 kuna povećava se na 77,60 kuna, pa bi maksimalna obiteljska mirovina (osobna +dodatak) s predloženih 5.850 kuna (80 x AVM) bila limitirana na 6.208 kune. Dakle, umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj!”. navode iz Hrvatske stranke umirovljenika. Temeljem izračuna, najbolje će proći osobe s većim mirovinama jer sve mirovine rastu za isti postotak.

U Hrvatskoj je trenutno 1.229.760 korisnika mirovina od kojih je više od 500 tisuća korisnika starosne mirovine. Procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja iznose 3.700.000.000 kuna.