Home Crna Kronika Upola manje poginulih motorista prošle godine

Upola manje poginulih motorista prošle godine

PODIJELITE

Sunce i lijepo vrijeme izmamili su na ceste i veći broj motociklista. Pa iako je broj poginulih i ozlijeđenih prošle godine upola manji u odnosu na 2012., policija podsjeća na sigurnosne propise i upozorava na najčešće greške sudionika u prometu.

STRADAVANJE MOTOCIKLISTA

– Tijekom 2013. vozači motora sudjelovali su u ukupno 472 nesreće, od kojih je sedam završilo smrću . Broj poginulih vozača, kao i njihovih putnika nije razmjeran udjelu tih vozila u ukupnom broju vozila. Motocikli čine 5,6 posto, dok je udio poginulih vozača te njihovih putnika u ukupnom broju poginulih dvostruko veći, odnosno 11 posto – poručuju iz zagrebačke policije.

Tijekom 2014. poginula su dva vozača motocikla, a ozlijeđeno ukupno 16 osoba od kojih 6 teško, a 10 lakše. Najčešći uzrok prometnih nesreća i teških posljedica u kojima sudjeluju motociklisti su prebrza vožnja i ne nošenje kacige.

Policija upozorava i ostale sudionike prometa da obrate pozornost na motoriste i navodi najčešće greške vozača koje ugrožavaju motocikliste: ne provjeravaju „mrtvi kut“, skreću i prestrojavaju se bez žmigavaca, oduzimaju prednost prolaska na raskrižju, neoprezno otvaraju vrata u zaustavljenoj koloni.