Home Kultura Umjetnički vremeplov u Muzeju Turopolja

Umjetnički vremeplov u Muzeju Turopolja

PODIJELITE

Izložba „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja“ otvara se u srijedu, 28. rujna u 18 sati u Muzeju Turopolja, a povodom Dana europske baštine čija je ovogodišnja tema održivost baštine.

Milka Bedeković, Mato Mihinica, Branko Šenoa…

“Cilj je prezentirati dio fundusa likovne zbirke Muzeja Turopolja koja se počela oblikovati osnutkom Muzeja 1960. godine. Od samih početaka zbirke, kriterij za odabir djela nije isključivo njihova likovna vrijednost nego potreba za očuvanjem i zaštitom radova važnih za kulturu i povijest našega kraja te se nastoje skupljati radovi autora koji su životom i radom vezani uz Turopolje, Pokuplje, Posavinu i Vukomeričke gorice. Tijekom 62 godine muzejskog djelovanja sakupljeno je 475 umjetničkih djela, ponajviše grafika, zatim slijede slike, skulpture, crteži i predmeti primijenjene umjetnosti”, poručuju iz Muzeja koji će najveći dio zbirke posvetiti radovima pokojnih umjetnika i umjetnica poput Milke Bedeković, Stjepana i Milana Kičina, Josipa Markuza, Mate Mihinice, Slavka Peršića, Josipa Pukanića, Branka Šenoe, Dragutina Trumbetaša, Dore Vernić Fabijanec i Carla Dragutina Weingärtnera.

Umjetnost i život kao jedno

Pojam održivosti u baštinskom kontekstu podsjeća nas da su umjetnost i život jedno. Svako djelo u fundusu likovne zbirke priča nam priču o jednom vremenu, prostoru, društvu, ali i pojedincu. Svjedok je našeg identiteta, tradicije i običaja – nekih prošlih vremena koja želimo aktualizirati u sadašnjosti i očuvati za budućnost.