Home Vijesti U ponedjeljak umjerena opasnost od toplinskog vala

U ponedjeljak umjerena opasnost od toplinskog vala

PODIJELITE

Kako bi spriječili smrtne slučajeve uzrokovane naglim porastom temperature, iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na svojim su web stranicama uveli upozorenje na toplinske valove. Podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda ažuriraju svakodnevno i oni se odnose na iduća tri dana.

upozorenje

 

Tablica ima četiri različite boje, od zelene koja govori da opasnosti nema, do crvene koja upozorava na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. U ponedjeljak je izdana obavijest za umjerenu opasnost.

pajan

– Visoke temperature najteže podnašaju starije osobe, kronični bolesnici, djeca i trudnice. Važno je izbjegavati izlazak na otvoreno u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavati naporan fizički rad, uzimati dovoljno tekućine, jesti češće manje obroke, zaštititi tijelo prikladnom odjećom, šeširom i naočalama – ističe Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe.

PRVA DVA DANA NAJOPASNIJA

U Europi je zabilježen porast broja smrtnosti povezan s velikim vrućinama. Najveći broj smrti događa se u prva dva dana nakon pojave opasne temperature, te kada razdoblje opasnih temperatura potraje dulje vrijeme.

– U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje ljudi. Pojava toplinskih valova očekuje se i u Hrvatskoj. Pravovremenim preventivnim mjerama može se utjecati na smanjenje broja umrlih – napominje Pajan Lehpaner.

Važno je održavati i adekvatnu temperaturu u zatvorenom prostoru, a u dogovoru s osobnim liječnikom saznati kako lijekovi koje koristite utječu na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Na vidljivom mjestu zabilježite važne telefonske brojeve: Hitna pomoć 194 i Centar 112.

PREPORUKE KOD VISOKIH TEMPERATURA

1.   Klonite se vrućine – izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu

2.   Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale)

3.   Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera

4.   Jedite češće manje obroke; izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama

5.   Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore

6.   Pomognite drugima; nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami; razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji; ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku

7.   Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu

8.   Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom

9.   Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova

10. Zapišite važne brojeve Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.