Home Izdvojeno Ulaganja u zelenu infrastrukturu: Sadi se 500 novih stabala diljem grada i...

Ulaganja u zelenu infrastrukturu: Sadi se 500 novih stabala diljem grada i okolice

Nabavljena je i cisterna za zalijevanje

PODIJELITE

Korištenjem sredstava putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Velika Gorica osigurao je sadnju 500 novih stabala te nabavku cisterne za zalijevanje. U sklopu projekta ozelenjivanja gradskih i prigradskih područja je osigurano 80% sufinanciranja sredstva.

Lokacije koje će se dodatno ozeleniti su:

  • Park Plemenite općine turopoljske
  • park na Trgu kralja Tomislava i u Teslinoj ulici
  • Park dr. Franje Tuđmana
  • park za pse u Dobrilinoj ulici
  • dječja igrališta u Kolarevoj
  • dječje igralište u Selnici

Najviše stabala stići će u sportsko i dječje igralište u ulici Seljine Brigade u Starom Čiču – njih čak 145. Zasaditi će se i novi drvoredi i to u dijelu Pleške ulice te Ulice kardinala Alojzija Stepinca, kao i u ulici dr. Jurja Dobrile.

“Jedan od glavnih ciljeva sadnje stabala je periodično povećati broj zelenih površina u urbanom području koje predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja u urbanom okruženju. Iako sve gradsko zelenilo pridonosi poboljšanju uvjeta stanovanja, drveće posebno s velikim krošnjama, svakako ima svojih specifičnosti. Osim što apsorbira ugljični dioksid i proizvodi kisik, stablo također hladi i pročišćuje zrak, smanjuje buku i apsorbira značajne količine prašine, a u novim naseljima dobra je zaštita od vjetra.”, objašnjavaju iz Grada te dodaju kako ovime žele stvoriti ambijend ugodan za boravak.

Podsjećaju i da je u svrhu promoviranja pozitivnih učinaka ozelenjivanja javnih površina proveden javni upitnik o postojećem stanju zelene infrastrukture u Velikoj Gorici te o budućim potrebama, a na temelju kojeg je u izradi Strategija razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice.