Home Izdvojeno Ukidaju se samoizolacije za učenike uz redovito dobrovoljno samotestiranje

Ukidaju se samoizolacije za učenike uz redovito dobrovoljno samotestiranje

Negativan rezultat testa roditelji mogu zabilježiti u učenikovu informativku koju će učenik predati školi. Postoje i opcije za roditelje koji ne žele provoditi testiranje svoje djece

PODIJELITE

U osnovnim i srednjim školama povećan je broj samoizolacija učenika te se s ciljem održavanja nastave uživo sada uvodi novi model. Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je provođenje redovitoga dobrovoljnog samotestiranja učenika. Škole će dobiti 2,8 milijuna testova za ove svrhe.

Provođenjem mjere redovitog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Ovime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole.

Roditelji će dobiti dva testa za dva tjedna

Roditelji će imati priliku preuzeti dva SARS-CoV-2 brza antigenska testa za provođenje mjere samotestiranja za sljedeća dva tjedna. Napominju i kako je samotestiranje dobrovoljno i besplatno te se obavlja jednom tjedno. Preporučuje se da se učenici redovno testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja te da prijave rezultate testa školi.

Ako učenik bude pozitivan, roditeljima se nudi preuzimanje dodatnog testa kako bi se provelo dodatno samotestiranje, neovisno o ovom rutinskom. U slučaju pozitivnog brzog antigenskog testa na SARS-COV-2 za samotestiranje, postupa se sukladno Uputama HZJZ-a i test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a na način da se javite izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa i nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan.

Učenici sa simptomima ne bi smjeli dolaziti na nastavu

Bitno je da se samotestiranje provodi jedan put tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji mogu zabilježiti u učenikovu bilježnicu/informativku koju će on predočiti u školi ili će rezultat testa na neki drugi način, na koji odredi škola, dojavljivati školi.

I dalje stoji da učenici koji imaju simptome ne dolaze na nastavu. Također, učenici mlađi od 16 godina trebali bi provoditi samotestiranje uz pomoć ili nadzor odraslih osoba.

Iz škole daju mogućnost i za roditelje koji ne žele da njihovo dijete sudjeluje u programu mjere redovitog samotestiranja na SARS-CoV-2. Ti roditelji trebaju ispunit obrazac/izjavu koju će poslati škola. U slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene.