Home Crna Kronika Uhitili ga u Zračnoj luci: Pranjem novaca napravio štetu od oko dva...

Uhitili ga u Zračnoj luci: Pranjem novaca napravio štetu od oko dva milijuna eura

Uplate su stizale iz Malezije i Engleske

PODIJELITE

Ministarstvo financija – Ured za suzbijanje pranja novca, policija Malezije te Policija uprave zagrebačke su zajedničkim snagama stali na kraj prijevarama 45-godišnjeg muškarca kojeg se tereti zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Računalna prijevara“ i „Pranje novca“. Kako navode iz policije, počinjena je šteta od oko dva milijuna eura.

Muškarac je djela počinio tijekom 2021. i 2022. godine tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba. Kako objašnjavaju iz policije, muškarac je novac koji je stjecao prijevarnim putem uplaćivao na račun trgovačkog društva u Zagrebu i onda ga od tamo slao u Kinu. Uhvatili su ga upravo zbog blokiranja računa zagrebačkog društva.

“Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.”, piše u izvješću policije.

Ukupnom analizom transakcija utvrđena je materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.