Home Izdvojeno Udruga umjetnika “Spark” održala promociju u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici

Udruga umjetnika “Spark” održala promociju u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici

Predstavljena je poetska dječja zbirka "Budi dijete radosno" autorice Andree Rendulić čije je korice ilustrirala Natasha Martinović

PODIJELITE

Prošlog petka je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila domaćin promocije poetske dječje zbirke “Budi dijete radosno” autorice Andree Rendulić, članice Udruge umjetnika “Spark” iz Velike Gorice. Ilustracije za zbirku potpisuje Natasha Martinović, također članica udruge. Njihova suradnja rezultirala je vizualno atraktivnom i poučnom zbirkom namijenjenom djeci predškolske i školske dobi. Zbirka otkriva vrata svijeta djetinjstva, gdje su čuda svakodnevna pojava.

Ravnateljica NSK, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, pozdravila je veliki broj posjetitelja, dok je promociju moderirala prof. Dobrila Zvonarek, autorica predgovora zbirke. Nevenka Lang i Stevo Leskarac podijelili su svoje dojmove o zbirci, autorici, pjesmama i ilustracijama.

Andrea Rendulić, autorica pjesama iz zbirke, potiče djecu na ljubaznost, sjećanje na obitelj i prijatelje te oživljava svijet životinja i knjiga. Ova zbirka predstavlja njezin drugi doprinos dječjoj književnosti, nakon zbirke priča “Mamina licitarska srca”. Njezine priče već su objavljene u časopisima “Radost” i “Smib”, dok su njezini crteži izlagani na skupnim izložbama u POU-VG.

Natasha Martinović potpisuje ilustracije koje produbljuju dječji estetski osjećaj, potiču likovno stvaralaštvo te razvijaju maštu i sposobnost vizualnog izražavanja. Njene ilustracije prate stihove zbirke, prikazujući likove djece, životinja te cvjetne i biljne motive. Ovo je njena prva zbirka koju je u potpunosti ilustrirala.

Tijekom događaja, djeca iz OŠ “Davorina Trstenjaka” iz Zagreba izvela su recital s pjesmama iz zbirke. Učiteljica Sanja Duvnjak ih je pripremila, dok je kantautor Siniša Belošević pružio glazbenu pratnju s dvije uglazbljene pjesme, izvedene od strane gđe Katarine Kovarik.

Osim promocije glavne zbirke, predstavljena je i slikovnica “A licitar Heart”, također autorski projekt Andreje Rendulić i Natashe Martinović, koja je ilustrirala i prevela priču na engleski jezik.

Udruga umjetnika “Spark” je poznata po organizaciji lijepih promocija za svoje članove, a jučerašnja, posvećena djeci, ostavit će trajan dojam na sve prisutne. Nevenka Lang iz udruge ističe kako bi odrasli mogli naučiti mnogo od djece, te da će ova promocija zasigurno ostati u sjećanju kao izvanredna i posebna.