Home Izdvojeno Učenici Ekonomske škole u Velikoj Gorici na nastavi tjedno provedu 37 sati

Učenici Ekonomske škole u Velikoj Gorici na nastavi tjedno provedu 37 sati

Iz Ministarstva obrazovanja poručili su kako je državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja propisano da opterećenje učenika teorijskom nastavom ne smije biti veće od šest sati dnevno, odnosno 30 sati tjedno.

PODIJELITE

Učenici trećeg razreda Ekonomske škole u Velikoj Gorici, bez uračunatih izbornih predmeta, na godini imaju njih čak 14 od kojih osam stručnih. Oni tjedno provedu 37 sati na nastavi – naime, dva dana u tjednu imaju osam sati, ostatak u tjednu sedam sati, a tek pred kraj tjedna, točnije u četvrtak i petak raspored im je krcat stručnim predmetima. Apsurd je tim veći kada u vježbeničkoj tvrtki, dijelu nastave u kojem bi trebali svladati praktična znanja zanimanja za koje se školuju, provedu tek dva sata tjedno, piše lokalni.vecernji.hr.

U tekstu se navodi i kako su učenici popodnevne smjene u školi od 12 i 30 do 20 sati. Iz Ministarstva obrazovanja poručili su kako je državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja propisano da opterećenje učenika teorijskom nastavom ne smije biti veće od šest sati dnevno, odnosno 30 sati tjedno. Opterećenje učenika praktičnom nastavom u školi i izvan škole ne smije biti veće od osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno. Kažu i da učenici općih gimnazija mogu imati 32 nastavna sata, a učenici prirodoslovnih gimnazija u školi smiju provesti 34 sata tjedno.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u kolovozu je pri najavi uvođenja obvezne informatike za učenike petih i šestih razreda osnovnih škola rekla da je Hrvatska zemlja s najkraćim obveznim obrazovanjem u Europi i među zemljama u kojima učenici provode najmanje vremena u školi.

Više o ovoj temi možete pročitati na portalu lokalni.vecernji.hr.