Home Gospodarstvo U Veliku Goricu stižu 6. Dani cikloturizma

U Veliku Goricu stižu 6. Dani cikloturizma

PODIJELITE

U Centru za posjetitelje Velike Gorice danas je predstavljena konferencija o Cikloturizmu koja će se ove godine održati u našem gradu. Riječ je o šestim Danima cikloturizma koji će se održati od 9. do 11. travnja 2024. godine.

Riječ je o najvećoj konferenciji posvećenoj razvoju ove brzorastuće grane turističke industrije. Svake godine ova manifestacija okuplja sve najvažnije dionike njegovog razvoja, od predstavnika ministarstava, sustava turističkih zajednica, regionalnih i lokalnih samouprava, razvojnih i turističkih agencija pa sve do privatnih turističkih subjekata, klubova i poduzetnika u turizmu.

Karlo Kučan, organizator, danas je na konferenciji zahvalio Gradu Velikoj Gorici i TZVG koja je domaćin i suorganizator. “Bez ulaganja u biciklističku infrastrukturu nema mijenjanja i pomaka. Grad Velika Gorica je idealna lokacija za 6. Dane cikloturizma jer omogućava spajanje sa Zagrebom i ima velike potencijale za razvoj cikloturizma zbog blizine brojnih izletišta i drugih sadržaja koji su zanimljivi. Nama je najvažnije da popularizaciju radimo u mjestima koja imaju puno više za ponuditi od samo sunca i mora. Ovom konferencijom želimo poticati i razvoj drugih vrsta turizma”, izjavio je Kučan.

Dani cikloturizma se svake godine održavaju u drugoj destinaciji i to po načelu da se naizmjenično biraju “morske” i “kontinentalne” destinacije. Nakon Metkovića (2019.), Ludbrega (2020.), Podgore (2021.), Rastoka (2022.) i Sinja (2023,) u 2024. će domaćin Dana cikloturizma biti Velika Gorica.

Zadovoljstvo time izrazio je gradonačelnik Krešimir Ačkar: “Mislim da je ovo najbolje mjesto za održavanje jedne ovakve manifestacije, Velika Gorica sa svojom infrastrukturom, položajem i prirodnim ljepotama se nameće kao idealan položaj za razvoj cikloturizma.  Namjeravamo raditi na daljnjim razvoju biciklizma u Velikoj Gorici. Veliku pozornost ćemo posvetiti infrastrukturama, a ponosni smo što smo osvijetlili biciklističku stazu od Zagreba do Velike Gorice. Nadam se da će ova manifestacija biti uspješna“, izjavio je.

Velika Gorica nije slučajno odabrana za domaćinstvo ovogodišnjeg izdanja Dana cikloturizma. Konferencija se ove godine održava pod sloganom “Urban Mobility, Green Adventures”. Najveći grad Zagrebačke županije dio je šireg urbanog prostora glavnog grada Hrvatske, ali je istovremeno i neposredno povezan sa zelenim i očuvanim prostorom svoje neposredne okolice.

Ističe to i Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice. “Mislim da je opravdano da ova konferencija stiže u naš grad. Imamo razvijenu biciklističku infrastrukturu na razini grada, ali i cijelog Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica, ali su razvijene i staze prema Sisku, Pisarovini i Pokupskom i zaista to koristi velik broj biciklista. U gradu su se organizirale već brojne biciklijade i slični događaji, zato pripremamo cjelovit projekt razvoja cikloturizma u Turopolju želimo biti vodeća lokacija za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj”, ističe Toth.