Home Izdvojeno FOTO U Šiljakovini opažena jedna od najvećih europskih zmija: “Kokice su je...

FOTO U Šiljakovini opažena jedna od najvećih europskih zmija: “Kokice su je natjeravale po dvorištu kljucajući joj rep”

PODIJELITE
Foto: Stjepan i Luka Zlodi

Velikogoričani Stjepan Zlodi i njegov sin Luka snimili su na svom posjedu u Šiljakovini jednu od najvećih europskih zmija – bjelicu.

“Jedna je, druga nije uslikana, pobjegla prije nego kaj sam došao. Kokice su je natjeravale po dvorištu kljucajući joj rep. Mama ih je vidjela prvo, rekla je da su se penjale po zidu staje. Poslije je valjda bila previše umorna i nije se popela po zidiću pa sam je ja prebacio preko ograde”, rekao je Zlodi.

Prvo smo mislili da se radi o kravosasu, no ispravila nas je biologinja sa zagrebačkog PMF-a i wildlife stručnjakinja Iva Čupić: “Ovo nije kravosas (Elaphe quatuorlineata), već bjelica (Zamenis longissimus). Kontinentalno kravosas inače i ne dolazi, ali je zato ovako sjeverno bjelica među najdužim zmijama koje se mogu sresti. Naravno, nije otrovnica, ali može uplašiti ljude jer će se nerijetko braniti ugrizom ako je se uznemiri.”

Možda će biti i da smo se zabunili oko naziva jer se bjelicu u ovim krajevima također naziva i smuk (kao smukulju) i guž (kao što se naziva kravosasa).

A ako izuzmemo kravosasa, bjelica je najveća europska zmija. Ova do oko 2 m dugačka i vitka neotrovna zmija izvrsna je penjačica po drveću. U mladosti se hrani gušterima, dok se prehrana odraslih sastoji od glodavaca, krtica i rovki, mladih ptica i jaja koje ubija stezanjem ili gušenjem tako što prvo počne gutati žrtvinu glavu. Ženke u leglo liježu 5-8 jaja u lipnju/srpnju.

Kao i sve zmije, i bjelica je ugrožena te je u Hrvatskoj kao i drugdje u Europi strogo zaštićena vrsta.