Home Izdvojeno U padu MiG-a kod Slatine bio je velikogorički pilot Zvonimir Milatović

U padu MiG-a kod Slatine bio je velikogorički pilot Zvonimir Milatović

PODIJELITE
Fotografija: MORH / Zvonimir Milatović (desno)

Medaleko od Slatine, kod Voćina, jučer se oko 14 sati srušio vojni avion MiG-21. Nakon velike potrage pronađena su oba pilota koji su izvan životne opasnosti i u stabilnom stanju te su prevezeni u Zagreb na medicinsku obradu.

Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter. Pripadnici HGSS-a uz pomoć mještana izvukli su ga iz šume.

Još nije jasno koji je uzrok nesreće.

 

 

foto:  Nikola Kovačević / MiG-21 koji se srušio kod Slatine

Jedan od dvojice pilota koji su upravljali MiG-om 21 je Zvonimir Milatović, iskusni i odlikovani pilot iz Velike Gorice.

Pukovnik Zvonimir Milatović 2008. odlikovan je medaljom ‘Iznimni pothvat’ nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila na zrakoplovu MiG-21. U obrazloženju je pisalo da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima čime je izbjegnut pad letjelice te su zaštićeni životi ljudi i imovina.Zbog svoje hrabrosti dobio je i nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine.

I u studenom 2013. Milatović je bio u drami kada se u motor njegovog MiG-a zaletjela ptica. Motor se odmah ugasio, no Milatović je uspio prizemljiti MiG-a. Sletio je na pisti u Velikoj Gorici, a avion je zaustavljen tek na livadi.