Home Gospodarstvo U Maloj Buni gradit će se centar za očuvanje autohtonih pasmina

U Maloj Buni gradit će se centar za očuvanje autohtonih pasmina

PODIJELITE

Velika Gorica uskoro bi trebala dobiti edukativno-proizvodni centar namijenjeno poljoprivrednicima, s naglaskom na očuvanje pasmine turopoljske svinje. Do ovakve odluke doveo je interes samih poljoprivrednika, ali i zainteresiranost brojnih institucija i subjekata, a o osnivanju centra razgovaralo se danas sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede.

Primjerena lokacija za gradnju takvog centra je na području Male Bune i u vlasništvu je Republike Hrvatske, pa će prvi korak prema realizaciji značiti rješavanje imovinskih odnosa, okupljanje zainteresiranih subjekata i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova.barišić pavišić sastanak

– Nama je cilj očuvanje pasmine turopoljske svinje i zaštita proizvoda. Poljoprivrednici koji se nalaze na našem području,a posebice Plemenita općina turopoljska, kao uzgajivač, iskazali su interes za jednim takvim centrom. Smatramo to vrijednim projektom i okupit ćemo zainteresirane čimbenike s kojima ćemo ga i ostvariti. Ovim projektima želimo očuvati našu baštinu, ali i pronaći gospodarski interes i ponuditi tržištu autohtone turopoljske proizvode.– istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić uz napomenu kako Grad radi i na dovođenju slijednika goveda tur iz Poljske.

– U tom Centru bismo objedinili uzgoj tri autohtone pasmine: turopoljsku svinju, crnu svinju i banijsku šaru, a dodatno treba afirmirati uzgajivače na bavljenje uzgojem. Uz edukativni centar, plan je osnivanje proizvođačke organizacije, a potom raditi i na preradi mesa i zaštiti autohtonih proizvoda.– dodao je v.d. pročelnika za poljoprivredu Tugomir Majdak.barišić pavišić sastanak (1)

U projektu će, uz Grad Veliku Goricu, sudjelovati Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.