Home Gospodarstvo U Jastrebarskom odlikovani velikogorički vinogradari

U Jastrebarskom odlikovani velikogorički vinogradari

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

U Jastrebarskom je održana 13. izložba vina Zagrebačke županije. Izložbu, na kojoj se natjecalo stotinjak vinara, otvorio je Tugomir Majdak, zamjenik Ministra poljoprivrede, a diplome je nagrađenima uručila Vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember.

Metodom propisanom Pravilnikom o ocjenjivanju vina Zagrebačke županije na Pliševici je ocijenjeno 128 vina. Dvjema certificiranim komisijama od po pet ocjenjivača predsjedala je prof.dr.sc. Stanka Herjavec. Zlatnu diplomu dobila su 44 vina, srebrnu 67 te brončanu njih 12. Četiri vina nisu premašila bodovni prag, a jedno je dobilo priznanje.vinova loza, pepelnica

Pobjednik je Josip Rajaković iz Krašića, čiji je muškat žuti (2015.) proglašen šampionim izložbe, šampionom u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera te u kategoriji vina iz posljednje godine berbe. Rajakovićev sauvignon (2015.) najbolje je bijelo mirno suho vino, a “Grünwald” iz 2014. najbolji je pjenušac.vinograd klet terasa ormorište ključić brdo

Goričanin Franjo Matković natjecao se s pet vina. Za sauvignon i rajnski rizling osvojio je zlatne diplome. Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara “Grozd”, u kategoriji bijelo mirno suho vino za Turopoljski škrlet također je dobio zlatnu diplomu. Za VG Danas izjavio je da se Udruga u kratkom vremenu uspjela nametnuti vinom vinogorja Vukomeričkih gorica, što je zasluga učenja, predanog rada i ljubavi prema Turopolju. Mikulčić je članove Udruge pozvao na suradnju i daljnju edukaciju.

Ocjenjivali su tradicionalno i novinari. Sukladno Pravilniku, šest vina sorte chardonnay i 12 uzoraka rajnskog rizlinga. Laskavu titulu šampiona osvojio je rizling Franje Matkovića s vinogorja Vukomeričkih gorica, dok je najbolji chardonnay Davora Sirovice iz Samobora.