Home Izdvojeno U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena

PODIJELITE

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je čak 14 žena ubijeno, a nad 16  je pokušano najteže nasilje u obitelji. 8 304 žene bile su žrtve prekršajnog dijela obiteljskog nasilja, od čega je 715 žena bilo žrtvom kaznenog obiteljskog nasilja, što je teški oblik kriminaliteta. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena.

Prije dvije godine u Hrvatskoj je ubijena 21 žena. Njih 11 stradalo je od ruke bliske osobe, najčešće supruga. Još 23 žene su bile žrtve pokušaja ubojstva. Žene su bile žrtve njima bliskih osoba u čak 642 slučaja.1385392024zivot-porodica-nasiljePodaci su nažalost umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilje nad ženama u Hrvatskoj je u porastu unatoč tome što su doneseni određeni zakonski akti i što se propisima pokušava spriječiti nasilje u društvu. Najveći problem je još uvijek ne prijavljivanje nasilja. Razlozi tome su brojni i svi oni pridonose činjenici da se seksualno nasilje ubraja u najmanje prijavljivane zločine s najvećom proporcijom slučajeva. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva.

nasilje-par-sukob-sjeneRavnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s partnerima organizira tribinu na kojoj sudjeluju znanstvenici i stručnjaci različitih profila koji se bave prevencijom i suzbijanjem nasilja. Tribina se održava u sklopu projekta ‘Živim život bez nasilja’. Cilj je upozoriti i senzibilizirati cjelokupnu javnost na problematiku i posljedice kako nasilja prema ženama tako i na druge vrste i oblike nasilja, diskriminacije i netolerancije te potaknuti građane na prijavljivanje nasilja.

nasilje unutraAko ste žrtva nasilja ili znate da se nasilje događa, prijavite ga.
Neki od brojeva koje možete nazvati su: 0800 655 222, besplatni SOS telefon Ženske pomoći sada, za žene i djecu žrtve nasilja koji također pružaju savjetovalište ali i smještaj.

Mnogi ostali kontakti i smještaji nalaze se na ovom linku: http://www.mup.hr/UserDocsImages/Savjeti/nasilje_u_obitelji/ADRESAR%20NASILJE.pdf.