Home Kultura U Galeriji Galženica otvorenje izložbe panoramskih fotografija snimljenih sovjetskim fotoaparatom FT2

U Galeriji Galženica otvorenje izložbe panoramskih fotografija snimljenih sovjetskim fotoaparatom FT2

Panoramske fotografije, dimenzija 3,60 x 0,90 metara, snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2, neobičnim izborom koji dodatno naglašava autentičnost Posavčevog stvaralaštva.

PODIJELITE

U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, u petak, 10. svibnja u 19 sati, publika će imati priliku doći na otvaranje samostalne izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca naziva ”Obruč”. Ova izložba, čiji je autor predgovora i kustos povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, predstavit će deset fotografija koje obuhvaćaju širok raspon umjetničkog i osobnog puta ovog priznatog hrvatskog fotografa.

Panoramske fotografije, dimenzija 3,60 x 0,90 metara, snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2, neobičnim izborom koji dodatno naglašava autentičnost Posavčevog stvaralaštva.

”Iako nije zamišljena retrospektivno, izložba Obruč predstavlja panoramske fotografije snimljene u širokom vremenskom rasponu od 2000. do 2022. godine. To pokazuje da nije riječ o autorovoj trenutnoj zanesenosti ovom specifičnom tehnologijom snimanja, već o iskrenom nadahnuću njenim potencijalima koji su joj osigurali posebnu poziciju unutar njegova opusa. Na izložbi je stoga predstavljen izbor iz većine tematskih ciklusa koje je izveo panoramskom kamerom”, navodi Franceschi u predgovoru.

Osim umjetničkog izraza, izložba postavlja pitanje odabira motiva, potičući posjetitelje na dublje promišljanje tehnike i sadržaja fotografija. Izložba ”Obruč” ostaje otvorena do 7. lipnja 2024. godine, pružajući priliku za dublje uranjanje u svijet umjetnosti Ivana Posavca.

Biografija autora:

Ivan Posavec rođen je 1951. godine u Dužici kraj Siska. Diplomira 1980. filmsko snimanje u klasi prof. Nikole Tanhofera na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, 1984. magistrira fotografiju kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi mu se nalaze u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galeriji umjetnina u Splitu i Gradskom muzeju u Varaždinu. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba 2003., nagrade Tošo Dabac 1992. Zajedno s kolegom Mijom Vesovićem 1979. osniva grupu M. O. / Meko okidanje. Član je ULUPUH-a i HDLU-a.