Home Gospodarstvo U Dječjem vrtiću Ciciban na grijanju će uštedjeti više od 50 posto...

U Dječjem vrtiću Ciciban na grijanju će uštedjeti više od 50 posto energije

PODIJELITE

U objektima Dječjeg vrtića Ciciban u Vidrićevoj i Kolarevoj ulici provodi se obnova energetske učinkovitosti. Vrtić je u suradnji s Umjetničkom školom Franje Lučića modernizirao zajedničku toplinsku stanicu. Ugrađen je daljinski sustav grijanja koji štedi i više od 50 posto energije. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, povrat uloženog novca očekuje se već nakon dvije i pol godine.Vrtic-Ciciban

ooo– Pristupili smo tehničkom odabiru i ugradnji najmodernije opreme koja je danas dostupna na tržištu. Tu se radi o jednom daljinskom toplinskom sustavu povezanom s područnom toplanom te indirektnom sustavu centralnog grijanja – kaže Stjepan Dianežević, čija je tvrtka izvodila radove.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban Barica Marjanović ističe kako u vrtiću unazad dvije godine intenzivno primjenjuju mjere energetske učinkovitosti, zahvaljujući kojima smanjuju potrošnju električne i toplinske energije

Barica-Marjanovic– Nastojimo kod djece i svih nas zaposlenih razvijati svijest o potrebi racionalnog gospodarenja postojećim resursima i podizati stupanj ekološke svijesti kod svakog pojedinca. U cilju uštede toplinske energije 2013. godine u područnom vrtiću koji se nalazi u sklopu stambene zgrade u ulici S. Kolara 43b (njemački vrtić) dotrajalu stolariju zamijenili smo novom PVC stolarijom. Iste godine smo na centralnom objektu u ulici V. Vidrića 2 u četiri SDB i jednom sanitarnom čvoru dotrajalu drvenu stolariju zamijenili visokokvalitetnom PVC stolarijom. Sanirali smo 100 kvadrata terase koja je godinama prokišnjavala stavljajući kvalitetnu hidroizolaciju. Krajem 2014. godine u Kolarevoj 39 također smo zamijenili dio stolarije u prizemlju i na katu te stavili termo-fasadu, kako bismo imali veće uštede – objašnjava ravnateljica Marjanović.

drazen-vrticGradonačelnik Dražen Barišić napominje kako će se mjerama energetske učinkovitosti u Velikoj Gorici znatno smanjiti troškovi, čime ćemo postati veći ekolozi i pokazati na koji se način brinemo o društvenoj imovini.

– Nastavit ćemo s realizacijom sličnih projekata energetske učinkovitosti, ne samo u urbanom dijelu grada, već i izvan njega, poput vrtića u Velikoj Mlaki i u osnovnim školama, kao što je Novo Čiče. To ćemo činiti i prilikom rekonstrukcija nekih matičnih osnovnih škola na području grada – kazao je gradonačelnik.