Home Izdvojeno TUROPOLJSKI BOŽIĆNI OBIČAJI Unošenje slame, kićenje borovice i mrzli bažul…

TUROPOLJSKI BOŽIĆNI OBIČAJI Unošenje slame, kićenje borovice i mrzli bažul…

Jesu li vam poznati neki od ovih običaja, a ako jesu, koje stare običaje vi danas prakticirate?

PODIJELITE

Danas mladi imaju neke nove rituale u božićnim danima, poput oblačenja tzv. šarenih prazničnih pulovera s motivima poput sobova i djeda Božićnjaka, a mnogi se raduju bogatoj božićnoj trpezi, no zasigurno svatko od vas zapjeva u krugu obitelji i pokoju hrvatsku tradicionalnu božićnu pjesmu…

Kako bismo vas podsjetili ili pak upoznali s nekadašnjim božićnim tradicijama, porazgovarali smo s predsjednikom Ogranka seljačke sloge Buševec, gospodinom Nenadom Rožićem, koji nam je ukazao na neke od običaja koje je i sam kao dijete prakticirao, a koji su karakteristični za turopoljski kraj.

Nekad se kitila borovica koja se zabila u drveni trijem u kući, kojih danas više skoro da i nema, stoga je sve prešlo na kićenje jelke. No ipak, danas mnogi njeguju tradiciju unošenja slame na Badnjak, pod stol u kuću. Prije odlaska na polnoćku kao dijete sam jeo tzv. mrzli bažul, grah na juhu, samo skuhan i ohlađen, koji se jeo sa češnjakom i lukom. Tako su me naučili bake i djedovi, stoga to prakticiramo dan danas u obitelji. Slaže se i križ od slame kod stolnjaka u kuhinji, te se na krajeve tog križa stavlja malo žita za rodnost ljetine i bacaju novčići za bogatiju narednu godinu. Nekad su se tu bacali i bomboni kojima su se mala djeca izuzetno radovala. Treći dan slama se iznosi van, te se raznosi oko voćki kako bi bolje rodile – otkriva Rožić.

Jesu li vam poznati neki od ovih običaja, a ako jesu, koje stare običaje vi danas prakticirate?