Home Izdvojeno Trafostanica u Mraclinu sigurna od požara

Trafostanica u Mraclinu sigurna od požara

PODIJELITE

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice i DVD-a Mraclin održali su pokaznu vježbu gašenja požara unutar prostora trafostanice Mraclin. Nakon što je dan znak za uzbunu u roku od pet minuta vatrogasci su stigli na mjesto požara.

IMG_2752.jpg

– Ja sam s vježbom i radom ekipe zadovoljan. I danas se pokazalo koliko je koordinacija vatrogasnih snaga, pogotovo što nam je u gašenju požara pomoglo vozilo JVP-a – rekao je Mijo Cvetnić, član DVD-a Mraclin i voditelj vježbe.

IMG_2789– Sve ovo je pod naponom 220 i 400 volti, tako da se ne može sve gasiti vodom već samo pjenom, a i ljudi moraju biti posebno educirani za ovakve intervencije – istaknuo je Lovro Posavec, zapovjednik DVD-a Mraclin.

IMG_2773.jpg

Mraclinski vatrogasci imaju dobre odnose s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava d.o.o. koji je vlasnik trafostanice te već četiri godine uzastopno zajednički provode vježbe.

– Kako je ovo postrojenje važno za opskrbu električnom energijom Velike Gorice i cijelog zagrebačkog prstena,izuzetno nam je važna suradnja s DVD-om Mraclin. Zato zajednički provodimo ove vježbe, što smo mi i zakonski dužni raditi svake dvije godine – izjavio je Kristijan Jelić, rukovoditelj odjela HOPS-a za prijenosno područje Zagreb.

Trafostanica Mraclin je jedna od najvažnijih stanica u Zagrebačkom prstenu. Izgrađena 1962. godine i važna je za opskrbu ovog dijela Hrvatske, a kroz nju prolazi i vod koji ide prema Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Opremljena je i vlastitim protupožarnim sustavom.

IMG_2793

 

– Trafostanica zbog svoje velike važnosti zaštićena je sustavom za dojavu i gašenje požara na energetskim transformatorima. U ovoj stanici imamo tri energetska transformatora koja su zaštićena posebnim sustavom. U slučaju požara aktivira se protupožarna zaštita koja polijeva transformator sredstvom za gašenje požara – dodao je Jelić.

Današnja vježba pokazala je da su gorički vatrogasci spremni intervenirati i na najzahtjevnijim požarištima.

[print_gllr id=31603]