Home Izdvojeno Tko pravi najbolju kotlovinu saznat ćemo u Lukavcu

Tko pravi najbolju kotlovinu saznat ćemo u Lukavcu

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Još 37 dana dijeli nas do Prvog svjetskog prvenstva u kotlovini koje će se u subotu, 22. travnja u 15 sati održati u Dvorcu Lukavcu. Svi znamo da je kotlovina tradicionalno mesno jelo koje se priprema u kućnoj atmosferi u vrtu ili prirodi, a obavezno u društvu najboljih prijatelja. Poznato je i da kotlovina bez vina ili piva nije kotlovina.

– Priprema se u plitkom velikom tanjuru koji se nalazi iznad vatre ili plinskog plamenika. Tanjur je uglavnom iz lijevanog željeza. Meso za kotlovinu mora obvezno biti hrvatsko, idealno iz domaće ili OPG proizvodnje. Treba biti barem malo svinjetine, miješano od više vrsta, kobasica i povrća. Postoje razni recepti za pripremu, uz meso sastojci uglavnom su luk, sol, papar, paprika, a baza je prava svinjska mast. Poslužuje se s dobrom količinom finog, domaćeg kruha. Uz klopu servirati hladni gemišt ili pivo – poručuju organizatori koji su uvjeti za pravljenje kotlovine.

Organiziran je zanimljiv program. Od 14 i 30 počinje registracija natjecatelja uz rakiju dobrodošlice. U 15 sati degustirat će se hrvatska vina. Degustacija kotlovine počinje u 15 i 30 i traje do 17 sati, a ocjenjivat će ju Gastronomadi i Rene Bakalović. Nagrade će se dodijeliti u 17 i 10, a nakon toga kreće zabava koja će trajati do 19 sati.

Da program bude zanimljiv i živahan pobrinut će se voditelj Davor Dretar, a okupljene će zabavljati Tamburaški bend Agrameri. Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici kotlovina.com.