Home Zanimljivosti Svjetski je dan osoba s Down sindromom: Jeste li obukli rasparene čarape?

Svjetski je dan osoba s Down sindromom: Jeste li obukli rasparene čarape?

Zašto danas nositi rasparene šarene čarape? U znaku podrške, ali i kako bi se današnje društvo osvijestilo o problemima i potrebama osoba s Downom

PODIJELITE

Svjetski dan osoba s Down sindromom po prvi je puta obilježen u Singapuru 2006. godine. Naime, Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele i komunikativne, mogu biti kreativne, kopiraju ponašanje svoje sredine, no čitav život potrebna im je njega i pomoć, a isto tako treba pomoći i njihovim obiteljima te ih ojačati da ustraju u svom nesebičnom trudu s djecom koja imaju Downov sindrom.

Foto: Unsplash

Imati dijete s Down sindromom traži stalan angažaman i roditeljima nije lako. Ali svi se slažu kako ih je njihovo dijete oplemenilo, jer se smiju više no ikad, vesele se svakom njihovom napretku i uvijek su okruženi ljubavlju svoje djece koja nikada nisu ljuta.

Šarene rasparene čarape jesu jedan od simbola tog dana, ali ne zato što ih osobe s Downom ne znaju upariti, nego su one tu da označe koliko smo svi istovremeno različiti, a jednaki.

Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.