Home Izdvojeno Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti

PODIJELITE

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Tim povodom, udruga VG Dijabetičar organizirala je akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi jučer ispred Tržnog centra te danas u Super Konzumu. Građani mogu besplatno provjeriti razinu šećera u krvi te izmjeriti tlak u prostorijama Udruge svakog petka od 10 do 12 sati te utorkom u Zagrebačkoj 48.dijabetes-predavanje-7.jpgSvjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. godine 14. studeni Svjetskim danom šećerne bolesti. Tog dana 1871. godine rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Ove godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti je ”Zdrav život i dijabetes”. Edukacijom i prevencijom nastoji se ukazati na simptome bolesti i rizične faktore, tko može pomoći pri kontroli bolesti te što učiniti ukoliko bolujete od ove bolesti.

Gotovo 400 mlijuna ljudi u svijetu boluje od dijabetesa, a u Hrvatskoj se taj broj procjenjuje na oko 400 tisuća. Nažalost, oko 50 posto osoba ne zna da ima dijabetes. Pušači imaju 50% veću vjerojatnost oboljenja od dijabetesa tipa 2 nego nepušači. Pretilost također povećava vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 najmanje 20 puta, a nezdrava prehrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Veća je vjerojatnost oboljenja od dijabetesa tipa 2 ako ga ima netko u užoj obitelji. Čak 65% oboljelih od dijabetesa živi u gradovima, a četvrtina problema uzrokovanih dijabetesom posljedica su fizičke neaktivnosti.dijabetes-predavanje-17.jpgŠećerna bolest ili dijabetes je poremećaj koji se javlja kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.dijabetes-predavanje-6.jpgSimptomi šećerne bolesti su često mokrenje, umor, slabost, žeđ i mršavljenje. No kod nekih ti simptomi nisu lako uočljivi. Naime, u tipu 2 simptomi se javljaju postupno i u mnogo blažem obliku. Stoga ih je teže dijagnosticirati, a mogu i izostati. Zato kod polovice oboljelih bolest nije otkrivena. Zastrašujući su to podaci kada se zna da dijabetes tipa 2 obuhvaća oko 90% svih oboljelih od ove bolesti. Ipak, tješi što se ovakvo stanje može kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovitom tjelovježbom. Onih 10 % oboljelih od tipa 1 moraju u organizam unositi inzulin. Ovaj tip bolesti razvija se kad gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Nastanak tipa 1 šećerne bolesti obično je iznenadan i dramatičan.

Čuvajte stoga svoje zdravlje. Krećite se, budite aktivni, neka vam je jelovnik zdrav i raznovrstan te redovito provjeravatjte tlak i razinu šećera u krvi kako bi u slučaju oboljenja, na vrijeme otkrili da bolujete od dijabetesa.