Home Izdvojeno SVI SVETI Blagdan mira i sjećanja

SVI SVETI Blagdan mira i sjećanja

PODIJELITE

Blagdan je Svih svetih kojim se, kako i samo ime kaže, slave svi sveci u Katoličkoj crkvi, oni koji su kanonizirani, kao i oni koji još nisu. U kršćanskoj tradiciji to je dan za odlazak na groblja, kad se vjernici i građani prisjećaju svojih dragih umrlih i bližnjih, za njih pale svijeće, uređuju grobove i donose cvjetne aranžmane.

Groblja diljem Velike Gorice i okolice ovih su dana puna građana, svatko u svom tempu i prema vlastitoj odgovornosti posjećuje posljednje počivalište svojih najmilijih. Zbog preporučenih epidemioloških mjera prevencije širenja koronavirusa mnogi su građani na groblju bili već ranije tijekom tjedna, no ostalo je i onih koji su vjerni tradiciji, pa nisu zaobišli danas zapaliti svijeću.

I gradsko izaslanstvo položilo je vijence i zapalilo svijeće kod središnjeg križa na ulazu u groblje. Gradsko izaslanstvo, predvođeno Ervinom Kolarcem (koji obnaša dužnost gradonačelnika) i zamjenikom Krešimirom Ačkarom, te uz prisustvo predstavnika braniteljskih i drugih udruga, članova stranki i Gradskog vijeća te Turopoljskog banderija prisjetili su se svih koji više nisu s nama.

“U mislima s našim najmilijima koji nisu više među nama, ali vječno žive u našim srcima i sjećanjima… I sa svima koji su svoje živote položili za mir i slobodu u kojima danas živimo”, napisao je na Facebook profilu Ervin Kolarec.

Dan nakon blagdana Svih svetih, u poendjeljak, 2. studenog je Dušni dan na koji se spominjemo svih vjernih mrtvih.