Home Izdvojeno Svadbeni običaji i ‘Treća sreća’ na Jeseni u Kurilovcu

Svadbeni običaji i ‘Treća sreća’ na Jeseni u Kurilovcu

PODIJELITE

‘Jesen u Kurilovcu’ i ove godine okupila je brojne Kurilovčane. Ovo je bila manifestacija na kojoj se na jedan dan oživjela tradicija i običaji kurilovečkog kraja. Tema ovogodišnjih Jeseni bila je tradicionalna svadba, odnosno svadbeni običaji u prvoj polovici prošlog stoljeća.
Manifestacija je započela izložbom fotografija i starih svadbenih nošnji. Posjetitelji su imali priliku dobro proučiti fotografije te zapisati imena ako su znali tko su mladenci na slikama. Neke od fotografija starije su od 100 godina.

_MG_3509

– Jučer smo u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica organizirali pripremanje tradicionalnih jela kao što su domaći kukuruzni kruh, ‘žgance’ – bijele i žute, ‘zlevanke’ kao i paprenjake. Danas se održalo blagoslivljanje hrane kao i predstava ‘Treća sreća’ koju je pripremila glumačka skupina iz Svetog Križa Začretje. –  rekla nam je Katica Ivaci, članica Etno udruge Kurilovec.

_MG_3643

Sve okupljene zabavio je i nastup tamburaškog ansambla iz Kurilovca, ”Turopoljski plemenitaši” koji su svirali tradicionalne svadbene pjesme. Druženje je potrajalo nakon predstave uz isprobavanje različitih jela.

jesen u kurilovcu-2