Home Izdvojeno Sutra se obilježava Svjetski dan cerebralne paralize

Sutra se obilježava Svjetski dan cerebralne paralize

PODIJELITE

Udruga osoba s invaliditetom Suncokret organizira druženje povodom Svjetskog dana cerebralne paralize. Pozvane su sve osobe s cerebralnom paralizom i njihovi skrbnici, ali i svi ostali Goričani koje zanima problematika koju ova bolest nosi.

Osobe s cerebralnom paralizom često su isključene iz zajednice i nevidljive u društvu, što inicijativa “Ja sam ovdje” pokušava promijeniti. Njome se želi podići javna svijest o ovom problemu i zaštiti građanskih prava, omogućiti dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te poboljšati kvaliteta života i školovanja osoba s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana oštećenjem nezrelog mozga. U svijetu u ovom trenutku s cerebralnom paralizom živi oko 17 milijuna ljudi i to je najučestaliji tjelesni invaliditet u djetinjstvu.
Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se prve srijede u listopadu. U okviru međunarodne suradnje i partnerstva sa Svjetskom inicijativom cerebralne paralize , Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, već petu godinu zaredom koordinira ovu manifestaciju u Hrvatskoj.

Više o ovoj temi možete saznati sutra od 16 sati u prostoru Udruge osoba s invaliditetom Suncokret, Cvjetno naselje 10.