Home Kultura Sutra “Nagovor na kratku priču” uz Luku Ostojića i Marinu Kuveždić

Sutra “Nagovor na kratku priču” uz Luku Ostojića i Marinu Kuveždić

Vrijeme je za završnicu Mjeseca hrvatske knjige

PODIJELITE

Posljednjih mjesec dana u Gradskoj knjižnici Velika Gorica održavala se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Sutra slijedi završnica uz književni susret Nagovor na kratku priču. U srijedu, 15. studenog, u 19 sati u Središnjem odjelu, će gosti biti mladi i talentirani autori Marina Kuveždić i Luka Ostojić čiji su prvijenci zasjali na hrvatskoj književnoj sceni.

Susret će u srijedu moderirati književna promotorica i prevoditeljica Romana Perečinec. “Tema ovog mjeseca Hrvatske knjige bila je potaknuta ulaskom Hrvatske u Schengen pa promovira prevoditelje i prevoditeljice. To su često zanemarena lica u književnosti, a zapravo su jako važni jer preko njih i njihovog prevođenja strana književnost ulazi u naše domove. Također i prevoditelji i prevoditeljice drugih država prevode djela naših književnika i zbog njih naša književnost prelazi granice naše države. Posvetimo ovaj mjesec upravo njima koji su samozatajni i u sjeni, a mi ih ovaj mjesec izvlačimo na sunce.”, govori nam ravnateljica Gradske knjižnice Pamela Sever.

Luka Ostojić rođen je 1987. u Šibeniku, odrastao u Zagrebu. Sociolog i književni komparatist. Radio je kao novinar, urednik, filmski i književni kritičar, voditelj kulturnih programa i pedagog. Bio je glavni urednik portala za književnost Booksa.hr i izvršni urednik dvotjednika za kulturu Zarez. U izdanju Frakture upravo mu je objavljena zbirka kratkih priča Tišina u Osinjaku.

Marina Kuveždić rođena je 1985. godine u Vukovaru. Od 1991. godine živjela je u Zagrebu, gdje je 2009. godine završila studij anglistike i pedagogije na Filozofskom fakultetu. Živi u Velikoj Gorici te radi u Zagrebu. Do sada je desetak njezinih kratkih priča objavljeno u sklopu raznih književnih natječaja te je osvojila nekoliko nagrada. Njezina prva zbirka kratkih priča pod nazivom Put koji je odabrala objavljena je u izdanju Sandorfa 2022. godine.

Ravnateljica Sever se nada da će građani prepoznati bogatstvo ovakvih događaja: “Velika Gorica kao grad ima problematični sindrom blizine Grada Zagreba i građanstvo je teško dovesti na naša događanja. Zbog blizine glavnog grada su zasićeni ponudom. Pokušavamo se približiti umirovljenicima, to nam je za sada ciljana publika koje pokušavamo dovesti na naša događanja koja su besplatna. Uz to se nakon događanja mogu podružiti, vidjeti svoje drage prijatelje i sugrađane.”