Home Izdvojeno Stanovnici Veleševca strahuju od novih kiša

Stanovnici Veleševca strahuju od novih kiša

PODIJELITE

Kanal za oborinsku vodu veće duže vrijeme stvara probleme dijelu stanovnika mjesta Veleševec. Problem se javlja tijekom kišnih dana i topljenja snijega kada stanovnici ne mogu normalno izaći iz svojih dvorišta. Riječ je o stanovnicima Ulice Veleševec od kućnog broja 120/1 do 154.

img-20161013-wa0008

– Kad dolazi do većih kiša kanal je dupkom pun. Nerijetko ne možemo izaći iz svojih dvorišta. Jednom su susjedu čak čamcem morali dostaviti kruh. – požalio nam se mještanin Veleševca Krunoslav Pobi.

Prema riječima našeg sugovornika loše je napravljen pad kanala koji jednim dijelom ima nagib prema jezeru, a drugim prema oteretnom kanalu Sava-Odra. – Ja sam zvao odgovorne da riješe barem ovaj dio kanala koji prolazi uz kuće, a ako se ne može drugačije da se napravi tako da se voda skuplja gdje su polja i kukuruz. Uz naše kuće stvorila se žabokrečina u kojoj se legu zmije. Dok ja moram slati službene dopise, zamjeniku načelnika službeni bager radi samo tak – rekao je Pobi.

img-20161013-wa0002

Osim lošeg nagiba, za izlijevanje i zadržavanje vode mještani krive i loše održavanje. Kanal bi u dijelu uz kuće trebalo kositi tri do četiri puta godišnje, a dva puta u dijelu gdje nema kuća. – Ove godine pokosili su samo jedanput. Kanal bi treba biti očišćen pred zimu, ne dao bog velikih kiša ili snijega, a oni to nisu napravili – dodao je naš sugovornik.

img-20161013-wa0013

NOVI NASIP TREBAO BI RIJEŠITI OVAJ PROBLEM

Upitali smo načelnika Općine Orle postoji li riješenje za ovaj problem.

Hrvatske vode uskoro počinju s izgradnjom pomoćnog nasipa koji bi trebao zaštiti područje cijele Općine Orle od budućih poplava. On bi trebao zaustaviti rijeku Odru da se tijekom obilnih padalina i visokog vodostaja vraća tim kanalom prema Veleševečkom jezeru. Problem kod dotičnog kanala nije loš nagib, nego upravo povratak Odre. Ja sam ispred Općine potpisao dokumentaciju potrebnu za ishođenje lokacijske dozvole i sve je usuglašeno s vlasnicima čestica preko kojih bi trebao ići budući nasip. Novi nasip trebao bi se protezati od Veleševca do Sisačko-moslavačke županije – objasnio je Ivan Petko.

img-20161013-wa0004

Ostaje za vidjeti hoće li novi nasip zbilja riješiti problem stanovnika Veleševca koji sa zebnjom iščekuju nove padaline.