Home Izdvojeno Uz špek dijetu možete smršavjeti i do 12 kilograma u četiri mjeseca

Uz špek dijetu možete smršavjeti i do 12 kilograma u četiri mjeseca

PODIJELITE

U sklopu Dučecovih spelancija sinoć je u Mraclinu održano zanimljivo predavanje o špek dijeti. Četiri mjeseca bila su dovoljna da Stjepan Čunčić iz Mraclina smršavi 12 kilograma. Iako mu se u početku to činilo nemogućim, uz mraclinsku špek dijete to je i postigao.

Pet je pravila mraclinske špek dijete: jednom dnevno najesti se do sita, smanjiti unos ugljikohidrata, a posebno šećera, povećati unos masnoća, odrediti dnevni post. Obrok prije posta ne smije sadržavati ugljikohidrate te mora biti bogat mastima. Tih pravila pridržavao se i Stjepan.– Tijekom te dijete, nakon prvih 10-15 dana, moj organizam se naviknuo trošiti masnoće iz mojih rezervi i isto tako masnoće koje sam unosio preko mraclinske špek dijete. U 18 navečer ja sam završavao sa špekom To mi je donijelo dodatnu energiju, a nisam smanjio ukupne količine unosa kalorija nego se osjećam bolje i življe.

I krvna slika mu je dobra. Zabluda je, ističe Čunčić, da su masti štetne. Više problema nastaje kod prekomjernog unosa šećera i ugljikohidrata.

– Tvrdimo da masnoće mogu biti štetne onog trenutka ako ste prije natrpani glukozom i ako često uzimate hranu, posebno šećere i ugljikohidrate. Tada eventualne masnoće koje vam se budu pojavile neće biti iskorištene kao energija nego se talože u žilama kao špek i tako dalje. Dok se ispravno hranite, sve masnoće su vrlo kvalitetan izvor energije, ništa štetno – naglašava Stjepan.Ideju o mraclinskoj špek dijeti razvio je Stjepanov sin Ivan. Kaže kako se ne radi o strogoj dijeti, već da svatko može za sebe odrediti tempo kojim će mršavjeti.

– Mraclinska špek dijeta je posebna po tome što kombinira više drugih, nepoznatih dijeta, objedinjuje ih i nije toliko stroga što ljudima pruža mogućnost da je se pridržavaju. Zapravo su najveći problem iskušenja na koja nailazimo u društvo kada drugi jedu ono što ne bismo smjeli ili nije preporučeno.

Mraclinska špek dijeta nije za svakoga, kaže Ivan, no svakako zvuči zanimljivo i nimalo dijetno. Ipak, Stjepan Čunčić pokazao je da se pridržavanjem pravila ove dijete skidaju kilogrami.