Home Izdvojeno SOLARNI GRAD Na 22 zgrade stižu solarne elektrane

SOLARNI GRAD Na 22 zgrade stižu solarne elektrane

PODIJELITE

Velika Gorica ovih dana kreće u realizaciju projekta ”Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE” koji ima za cilj korištenje sunčeve energije na javnim zgradama u vlasništvu Grada.

Za provedbu projekta Grad je osigurao sredstva putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Ukupna vrijednost projekta je oko 4,9 milijuna kuna (654.000 eura) od čega će se putem navedenog financijskog mehanizma osigurati bespovratnih 4 milijuna kuna (533.000 eura), dok će se preostali iznos financirati iz proračuna Grada, te proračuna projektnih partnera. Kroz projekt će se izgraditi sunčane elektrane na 22 objekta na širem području grada.

Nositelj projekta je Grad Velika Gorica, a partneri na projektu su: Turistička zajednica grada Velike Gorice, Veleučilište Velika Gorica te The Energy Farm International Foundation iz Norveške.

“Krećemo u realizaciju projekta “Velika Gorica – Solarni grad” kojim ćemo na 22 zgrade javne namjene postaviti solarne elektrane. U uvjetima globalne energetske krize i rasta cijene energenata, korištenje obnovljivih izvora postaju nužnost”, poručio je gradonačelnik, Krešimir Ačkar. 

Sunčane elektrane u Gorici

Sunčane elektrane koje će se postaviti godišnje će proizvoditi preko 600 MWh (mega wat sati) zelene električne energije. Proizvedena električna energija koristiti će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata, dok će se viškovi proizvedene energije prodavati na tržištu čime se očekuje smanjenje operativnih troškova Grada i gradskih ustanova, a samim time i manjim izdacima iz gradskog proračuna što je posebno značajno u postojećim uvjetima velikog poskupljenja električne energije.

Projekt će obuhvatiti ove objekte

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
OŠ Nikole Hribara
Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica-dvorana
Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica – upravna zgrada
Dječji vrtić Lojtrica – Smendrovićeva
Dječji Vrtić Velika Gorica – Pucekovićeva
Dječji vrtić Ciciban VG – Vidrićeva 2
OŠ Šćitarjevo
Dječji vrtić Ciciban VG – vrtić i umjetnička/muzička škola
Društveni dom Donja Lomnica
OŠ Vukovina
NK Udarnik
Folklorni ansambl Turopolje
OŠ Nikole Hribara – PŠ Gradići
Dječji vrtić Velika Gorica – Buševec
OŠ Vukovina – PŠ Buševec
Sportski dom Kobilić
Turistička zajednica Velika Gorica
OŠ Jurja Habdelića – PŠ Velika Buna
Veleučilište Velika Gorica
Filomen
Društveni i vatrogasni dom Mala Buna