Home Izdvojeno On svoje snove ostvaruje unatoč preprekama

On svoje snove ostvaruje unatoč preprekama

PODIJELITE

Točno 100 zemalja obišao je poznati putopisac i fotograf Davor Rostuhar. Bio je u najzabačenijim mjestima svijeta i u najvećim gradovima. Razgovarao je s plemenima u džungli, popeo se na najviši vulkan u Tropima, u Afriku je putovao biciklom i motorom. Najljepša i najbolja zemlja mu je njegova domovina – Hrvatska. Iz zraka ju je snimao kroz sedam godina, a izložba tih fotografija obišla je svijet. Vidjelo ju je preko dva milijuna ljudi.

O svom životnom pozivu govorio je u utorak navečer u Pučkom otvorenom učilištu na predavanju ”Usudi se sanjati”. Putovanje na koje se sprema uskoro krenuti je ono na Južni pol. Bit će to prva hrvatska ekspedicija.– Za to se spremam već tri godine. Napravio sam nekoliko pripremnih putovanja: na Arktik, Sibir, Grenland, Norvešku. Na put krećem 2. studenog. To je ogromna logistika i projekt, velika ekspedicija. Samo 23 ljudi prije mene je to napravilo. Jako je puno posla i priprema i svega. Ekspedicija sama kreće krajem 11. mjeseca i ako sve prođe po planu do kraja siječnja bi se trebao vratiti u Zagreb.

Davor je počeo putovati svijetom, točnije Europom, sa 16 godina. Do 19. godine sam je autostopom proputovao najstariji kontinent. U ranim dvadesetima odlučio je da će o svojim putovanjima napisati i knjige. Do sada ih je objavljeno šest. Obilazeći svijet uglavnom sam, mnogo je razmišljao o smislu svoga života i shvatio da je život zbroj niza odluka. Tako je otkrio i da ljude u njihovoj namijeni da putuju često sprječavaju društvo, novac i vrijeme. On je odlučio da kod njega to neće biti slučaj pa je nerijetko na prva putovanja odlazio s vrlo malo novca, no uvijek je dolazio do cilja, vođen poznatom Coelhovom porukom iz Alkemičara ”Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir će se urotiti da to i ostvariš.”