Home Izdvojeno SLUŽBENO I PRIJATELJSKI Malgorzata Kowalinska: Sigurna sam da ćemo uskoro prijeći ‘na...

SLUŽBENO I PRIJATELJSKI Malgorzata Kowalinska: Sigurna sam da ćemo uskoro prijeći ‘na Ti’!

PODIJELITE

U Velikoj Gorici borave 12 predstavnika poljskog izaslanstva Vojvodstva Sv. Križa. Riječ je o prosvjetnim djelatnicima koji se žele upoznati s velikogoričkim kolegama i doznati na koji način se provodi edukacija djece i mladih.

– Ovamo smo stigli kako bi upoznali vaš prosvjetni sustav, škole, vrtiće, učilište i ono što je za nas još važnije upoznati ljude i kulturnu baštinu kako bi se naša suradnja još više razvijala – rekao nam je koordinator projekta Mariusz Olszewski.

poljaci1

Njihov dolazak vezan je uz partnerstvo na projektu „28. Managment – Education – Innovation“, koji provode zajedno s velikogoričkim kolegama.

– Prije dolaska u Hrvatsku morali smo o vašoj zemlji nešto i naučiti. Iskreno, nismo znali mnogo, ali smo se potrudili dosta toga doznati od Hrvata koji žive u našem Vojvodstvu u kojem imamo i Klub Hrvata – naglasila je Elzbieta Dudek, zamjenica ravnatelja Centra za obuku učitelja.

Kontakte s kolegama iz Poljske, Grad Velika Gorica počela je još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– Postojali su već prije kontakti lokalne uprave s Velikom Goricom i suradnju smo samo nastavili. Naime, do sada su postojali zajednički projekti koje kod nas provodi Odjel za međunarodnu suradnju. Ovaj studijski posjet ide u smjeru još boljeg upoznavanja – ističe voditeljica delegacije Malgorzata Kowalinska.

akcija_Skolarac1

Iz Vojvodstva Sv. Križa kažu da su sretni što su upravo u Turopolju pronašli svoje partnere, te da su odmah nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju počeli sa zajedničkim projektom.

– Predstavnici Velike Gorice kod nas su već bili nekoliko puta. Tijekom posjeta razvila se solidna suradnja koja je s vremenom postala odlična. Pod time ne mislim samo da smo razvili poslovnu suradnju. Ona je sada i prijateljska. Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, mi smo iskoristili to prijateljstvo da bismo napisali zajednički projekt zbog čega smo sada i ovdje – objasnio je koordinator Olszewski.

– Od trenutka kada smo izišli iz zrakoplova predstavnici Velike Gorice su nas obasuli nevjerojatnim gostoprimstvom, uistinu na prijateljskoj razini i jedan od elemenata našeg posjeta jest razvijanje prijateljskih odnosa. Taj ljudski element je pored ovog službenog iznimno važan i sigurna sam da ćemo uskoro prijeći ‘na Ti’! – dodala je Kowalinska.

Osnovni cilj projekta jest razmjena znanja i iskustva iz područja odgoja i obrazovanja i kulturnih djelatnosti koja će biti organizirana u suradnji s našim ustanovama i udrugama. Gosti iz Poljske profesionalno se bave odgojem, obrazovanjem i kulturom na lokalnoj i županijskoj razini.

poljaci2

Gradonačelnik Dražen Barišić ističe kako je Poljska vodeća europska zemlja po povlačenju sredstava iz unijinih fondova, te da će iskustva poljskih partnera biti korisna i za Veliku Goricu.

– Ono što mi želimo je povećati svoj apsorpcijski kapacitet da budemo što spremniji i efikasniji jer to je Unija u koju i mi izdvajamo sredstva i koja nam nudi da sredstva povućemo nazad i da se izgradimo, kako bi iznad našeg proračuna osigurali brži razvoj – kaže Barišić.