Home Crna Kronika Slučaj Tržni centar: Vlasnika sud kaznio s 4.000 eura, sanitarna ponovno traži...

Slučaj Tržni centar: Vlasnika sud kaznio s 4.000 eura, sanitarna ponovno traži čišćenje svih prostora

Začarani krug u kojem najviše ispaštaju vlasnici objekata u Tržnom centru i građani

PODIJELITE

Nebrojeni su upiti građana u vezi Tržnog centra, sanitarne bombe u samom centru grada kroz koji dnevno prolaze mnogi građani s obzirom na to da se radi u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora. Slučaj Tržni centar prošao je već i nacionalne medije, no stanje se i dalje ne mijenja pretjerano.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je u više navrata obavljala inspekcijske nadzore po službenoj dužnosti te su u svakom izlasku pronašli nepravilnosti i pokrenuli postupke u kojem se vlasnika tražilo da iste riješi. Međutim, samo jedna šetnja pored Tržnog centra je dovoljan dokaz da je stanje ostalo isto.

Situacija dodatno eskalirala u vrijeme pandemije

Pa krenimo redom, nakon istraga prije 2020. godine, situacija kao da je pomalo eskalirala u periodu koronavirusa kada su i građani, nadležni i mediji tražili da inspekcija obiđe prostor.

Kako nam govore iz Državnog inspektorata, u inspekcijskom nadzoru krajem 2021. godine iz djelokrugu rada sanitarne inspekcije utvrđeni su nedostatci koji su u suprotnosti s odredbama čl. 10. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, temeljem čega je bio pokrenut upravni postupak po službenoj dužnosti.

Tada je pravnom subjektu, vlasniku, izdano rješenje kojim je naređeno otklanjanje nedostataka, osiguravanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta u dijelu objekta koji podliježe sanitarnom nadzoru, odnosno u građevini i prostoru u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti. Isto tako naloženo je da da se na učinkovit način onemogući ulazak i zadržavanje ptica (golubova) u prostorima poslovnog objekta jer se to smatralo većim problemom u tom periodu. Podsjećamo, vlasnici objekata koji plaćaju najam Tržnom centru su jedva obavljali svoje djelatnosti zbog količine ptičjeg izmeta i ptica.

Oglušili se na naređenje pa dobili kaznu

Nakon što je vlasnik dobio naređenje da, laički, počisti prostor, izvršena je kontrola tog rješenja početkom 2022. godine. Iz Državnog inspektorata nam govore da je tada utvrđeno da rješenje sanitarne inspekcije nije izvršeno u dijelu otklanjanja nedostataka, osiguravanja sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta u dijelu objekta koji podliježe sanitarnom nadzoru, odnosno u građevini i prostoru u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti. Odnosno, vlasnik se nije oglasio na traženja državne inspekcije i nije popravio nedostatke. Kroz cijeli taj period ljudi i dalje hodaju po ptičjem izmetu i drugom smeću.

S obzirom na to da se vlasnik oglušio, pokrenut je prekršajni postupak protiv trgovačkog društva. Međutim, idućim izlaskom inspekcije u ožujku 2022. godine je utvrđeno kako je trgovačko društvo postupilo po naređenim mjerama, odnosno, da je vlasnik očistio prostor.

Unatoč tome, vlasnik se u početku oglušio na naređenje te je u ožujku ove godine, godinu dana nakon, stigla presuda nadležnog Općinskog suda u Velikoj Gorici. Tom presudom su pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi, proglašeni krivima i kažnjeni s 3981,68 eura/30 000kn i 398,17 eura/3000kn, temeljem pokrenutog prekršajno postupka sanitarne inspekcije 2022. godine.

Novi inspekciji postupak je u tijeku

Međutim, to znači da se sanitarna inspekcija nije prošetala Tržnim centrom u periodu od ožujka 2022. do ožujka 2023. A stanje je i dalje – nepromijenjeno. Pitali smo ih i o tome što će biti sa smećem, razbijenim prozorima, ali i drugim problemima: “Vezano uz problematiku neodržavanja vanjskih dijelova i pročelja zgrade Tržnog centra, te skupljanje otpada i smeća na javnoj površini ispred i u dijelu navedene građevine, u skladu sa odredbom članka 18.stavak 1. Zakona o općem upravnom postupku predstavka je proslijeđena na daljnje postupanje komunalnom redarstvu Grada Velike Gorice, sukladno Odluci o komunalnom redu grada Velike Gorice, te sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu.”, navode.

Nadalje, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata je u ožujku ove godine, prije četiri mjeseca, obavila ponovni ciljani inspekcijski nadzor predmetnog objekta, te je inspekcijski postupak u tijeku. U skladu s time je ponovno doneseno rješenje o otklanjanju nedostataka s obzirom na utvrđene nedostatke koji su u suprotnosti s odredbama čl. 10. st.2 točka 4. i 6. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Govore i kako je izdano rješenje kojim je naređeno osiguravanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta na površinama, u prostorijama i u objektu koji podliježe sanitarnom nadzoru.

To uključuje zajedničke komunikacijske prostore Tržnog centra, stepenice, pokretne stepenice, zahode za posjetitelje, hodnike, prostore ispred trgovina hranom i mješovitom robom, kao i ostale prostori u kojima se obavljaju gospodarske djelatnosti.

Hoće li se što promijeniti i hoće li netko ovome napokon stati na kraj, vrijeme će pokazati.