Home Izdvojeno Slavica Sarkotić osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u području dječje književnosti

Slavica Sarkotić osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u području dječje književnosti

Njen roman o dječaku čija je sestra osoba s posebnim potrebama najbolji je roman za djecu i mlade objavljen u 2020. godini

PODIJELITE

Velikogoričanka Slavica Sarkotić osvojila je veliku nagradu – njen roman “Vrtovi duginih boja” nagrađen je nagradom Mato Lovrak kao najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2020. godini. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu “Lovrakovih dana kulture” u Velikom Grđevcu i među najprestižnijim je nagradama u području dječje književnosti u Hrvatskoj.

Za ilustracije je zaslužna Katarina Halužan, a evo i sažetka nagrađene knjige: “Dječak, glavni lik romana Vrtovi duginih boja, odrasta polako spoznajući da je njegova starija sestra osoba s posebnim potrebama. Obraćajući se čitatelju izravno, u prvom licu, prisjeća se najranijih dana djetinjstva i uvodi nas u svijet male sredine gdje su različitosti još uočljivije i koja uz tek poneku iznimku teško i s podozrivošću prihvaća različitosti. Kroz njegovu priču upoznajemo obitelj koja usprkos problemima ostaje čvrsta i kompaktna, upoznajemo okruženje, susjede, učitelje i rođake, ali i šaroliki i živopisni svijet male seoske sredine nadomak velikoga grada. Vrhunac priče događa se na kraju kad dječakova sestra usprkos svojim ograničenjima, usprkos tome što je za većinu osoba s kojima se susreće zapravo nevidljiva uspije polučiti uspjeh kakvom se nitko nije nadao niti ga je očekivao. Svevremenska i bezvremenska priča o ljubavi i privrženosti, priča o toleranciji i empatiji koja teži dotaknuti srce svakog dobronamjernog čitatelja.”

Sarkotić je do sada objavila devet djela, od kojih je jedno od poznatijih našim sugrađanima zbirka poezije “Turopoljska rapsodija”. Rođena je u Donjem Vukojevcu, a piše od osnovne škole. Članica je društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima i Društva hrvatskih zavičajnih književnika pri Hrvatskom saboru kulture. Za književni rad je osvojila i Nagradu grada Siska 2010. godine.