Home Tradicija Školarci Mraclina učili o kajkavštini te čuli brojne putopisne priče

Školarci Mraclina učili o kajkavštini te čuli brojne putopisne priče

Radionice se održavaju u sklopu obilježavanja velikih 100 godina škole u Mraclinu KUD Dučec

PODIJELITE

U sklopu obilježavanja velikih 100 godina škole u Mraclinu KUD Dučec uz goste održava brojne radionice za mališane. Jedna od njih bila je kajkavsko narječje s ciljem poticanja navika čitanja kod djece i približavanja kajkavskog narječja koje se pomalo zaboravlja, navode iz Mraclina. Druga radionica bila je putopisno predavanje Damira Vujnovca koji je inače autor putopisnih knjiga za djecu i odrasle.

Radionicu o kajkavštini vodila je Marija Kos koja je istu održala i za Književni klub KUD-a Dučec. “Kroz čitanje zabavnih priča, igru i kvizove, djeca su imala priliku upoznati raznolikost narječja. Radionici su prisustvovale i učiteljice – Marina Novosel i Kata Jolić. Možemo reći da je radionica bila uspješna, djeca su pozorno slušala priču, a i sama su kroz kviz i igru pokazala svoje znanje mraclinskog govora. Dobro smo se zabavili i nešto novo naučili, na kraju se počastili sokom i kiflicama naše Vesne Tafra.“, javljaju iz KUD-a Dučec.

Mali Mraclinci su na radionici Damira Vujnovca, putopisca i fotografka mogli čuti brojne priče o mjestima, ljudima i običajima iz nama udaljenih krajeva, od Irana i Iraka, Turske, Jordana pa do Meksika. “Cilj ove radionice je donijeti djeci informacije o životu njihovih vršnjaka u dalekim dijelovima svijeta, koji odrastaju u različitim kulturama. Time širimo horizonte naših mladih mještana i učimo ih toleranciji i prihvaćanju različitosti.”, ističu iz KUD-a Dučec. Radionici su prisustvovale i učiteljice – Vlasta Šunko i Galja Trbić Vašić.

S radionicama nastavljaju već idućeg petka, a teme će biti uskršnje uz, dakako, tradicijske načine ukrašavanja pisanica.