Home Gospodarstvo SJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: O sigurnosti, projektima i javnim natječajima

SJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: O sigurnosti, projektima i javnim natječajima

Iako je kriminalitet porastao, Zagrebačka županija je prema broju kaznenih djela među najsigurnijim u Hrvatskoj

PODIJELITE

Danas je održana Sjednica Zagrebačke županije na kojoj su izneseni podaci o sigurnosti, poslovanjima i projektima koje financira i koje je pokrenula Zagrebačka županija. Na aktualnom satu pitanja su bila konkretna u vezi završavanja određenih projekata te pitanja vezana za ovogodišnje javne natječaje.

Županija među najsigurnijima u RH

Na sjednici je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke koje navodi da je prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika naša županija među najsigurnijim u RH. “Broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika u Zagrebačkoj županiji je 844, a hrvatski prosjek je 1370. Tijekom 2019. godine na području Županije zabilježeno je 2.610 kaznenih djela, 1.975 prometnih nesreća te 2.863 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine kriminalitet je u porastu za 12 posto, ali je razriješenost bolja za 7,2 posto. Prometnih nesreća manje je za 6,9 posto, a broj smrtno stradalih u prometnih manji je za 31,3 posto.”, navodi Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke.

Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Razvoj projekta Regionalnog centra kompetentnosti

Jednoglasnom odlukom vijećnici su podržali sufinanciranje projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ za što će Zagrebačka županija kroz tri godine osigurati ukupno 20 milijuna kuna. Za ovaj projekt iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije među kojima je jedna i u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, a koja je ujedno i nositelj cjelokupnog projekta. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Pozitivna poslovanja svih trgovačkih društava

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2019. godini poslovala su pozitivno, a o tome su danas informirani članovi Skupštine.

Aktualni sat s pitanjima javnih natječaja

Na aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je vezano uz ovogodišnje javne natječaje. Zanimalo ih je koliko je prijava pristiglo te kada kreće isplata bespovratnih potpora poduzetnicima kojima je poslovanje bilo obustavljeno radi koronavirusa, koliko se gradova i općina prijavilo na natječaj za sufinanciranje poduzetničkih zona i izgradnju komunalne infrastrukture te kada će biti objavljen natječaj za programe u kulturi.

Vijećnike je zanimalo kakva je trenutna epidemiološka situacija te što je Županija poduzela kako bi pomogla sustavu zdravstva. Dotakli su se i pitanja razvoja poljoprivrede na području županije u skladu europskim zelenim planom, poticanja uzgoja jagodičastog voća, troškove reprezentacije, mogućnost nabave srednjoškolskih udžbenika te na posljednje izmjene Prostornog plana Zagrebačke županije.