Home Vijesti Sezona je krpelja, evo kako zaštititi nas i naše kućne ljubimce

Sezona je krpelja, evo kako zaštititi nas i naše kućne ljubimce

U Hrvatskoj obitava šest vrsta krpelja, a neki od njih posebno su opasni, naročito za pse i mace

PODIJELITE

Toplo proljetno vrijeme za vlasnike kućnih ljubimaca donosi i rizik od uboda krpelja koji su najbrojniji upravo u proljeće i rano ljeto. Stoga je potreban pojačani oprez kako ugodan boravak u prirodi ne bi završio “borbom” s ovim kožnim nametnikom kojega je potrebno što prije izvaditi s tijela životinje.

Krpelja obavezno treba odstraniti jer psima i mačkama, ali i nama može uzrokovati komplikacije. I krpelji koji nisi zaraženi, samim sisanjem krvi kod psa ili mačke mogu uzrokovati alergijske reakcije ili anemiju. Jako je važno da se krpelja sa životinje što prije ukloni, i to cijeloga. Naime, ukoliko je prilikom izvlačenja krpelja glava ostala zabodena u koži, organizam će je izbaciti upalnom reakcijom u vidu gnojne pustulice, ali na tome mjestu može nastati malo potkožno zadebljanje, a reakcija na navedene promjene ili posljedica češanja i grickanja mjesta koje životinji stvara iritaciju, može biti gubitak dlake.

Foto: Pixabay

Kako bi se ovakvi problemi izbjegli vlasnici pasa bi prije odlaska u prirodu trebali svog ljubimca zaštititi od krpelja, za što su im na raspolaganju brojne mogućnosti – od ogrlica, ampula do tableta. Danas je na tržištu veliki broj sredstava protiv krpelja i ostalih kožnih nametnika i vlasnici pasa imaju doista veliki izbor zaštite svog ljubimca od ovih parazita iz porodice grinja. Prije primjene vlasnik svakako treba pažljivo pročitati upute na proizvodu ili se posavjetovati s veterinarom.

Evo što učiniti ako nas ugrize krpelj…

Čim ga primjetite,  potrebno ga je odmah izvaditi pomoću pincete za čupanje dlačica, na način da ga obuhvatite uz samu kožu i laganim povlačenjem izvučete, pazeći da se ne ošteti tijelo krpelja prilikom izvlačenja.

Foto:Dario Drvodelić

Ako je potrebno, radi preciznog hvatanja, može se koristiti povećalo jer trganjem krpelja ostaje dio zarinut u kožu pa može doći do zaraze. U tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika. Krpelje nemojte dirati golim rukama. Niti u kojem slučaju nemojte ih “gušiti” premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivate naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine i tako vrlo lako prenese zarazu ukoliko je zaražen. Nakon što je krpelj odstranjen, mjesto uboda preporučljivo je premazati antiseptikom.

Inače, krpelji su rasprostranjeni široko u prirodi, a osobito u žbunju i niskom raslinju na rubnim šumskim područjima. U Hrvatskoj obitava šest vrsta krpelja, a kao paraziti na psima i mačkama javljaju se najčešće Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor reticulatus i Ixodes ricinus.