Home Sport Šef sudačke komisije HNS-a ispričao se navijačima, evo kako su suci griješili...

Šef sudačke komisije HNS-a ispričao se navijačima, evo kako su suci griješili protiv Gorice

PODIJELITE
Foto izvor: HNK Gorica

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza Bruno Marić ispričao se je gledateljima Supersport HNL-a zbog velikog broja sudačkih pogrešaka u posljednjih nekoliko kola lige.

“Ja bih rekao da smo u zadnja dva kola imali veliki broj pogrešaka, a posebno kolo prije ovoga, kada je taj broj pogrešaka bio neprihvatljiv, ali ako pogledamo da smo u prvih osam kola imali samo jednu VAR intervenciju, mi kad smo dobri, onda se nas ne hvali, navikli smo na to. Nogometni sudac nije lako zanimanje, kritike će uvijek biti velike kada bude lošije suđenje”, izjavio je Marić u emisiji Sportski mikrofon Drugoga programa Hrvatskog radija.

Marić je izjavio da su kritike predimenzionirane te da se većinom odnose na par posljednjih kola, a dok se nižu opravdane i neopravdane kritike na račun sudaca, ali i uprave, trenera i igrača HNK Gorice zbog osvojenih samo šest bodova u trinaest utakmica, mi donosimo pregled sudačkih pogrešaka koje su tom broju uvelike pridonijele.

Radi se izvacima iz redovnih priopćenje Sudačke komisije Hrvatskoga nogometnog saveza.

PRVO KOLO

U 1. kolu, pri rezultatu 1-1, u 71. minuti dosuđen je nepostojeći jedanaesterac za Osijek. Sudac Čuljak prvo je pokazao da se igra nastavi, no nakon intervencije iz VAR-sobe (sudac Bebek) i pregleda snimke dosudio je kazneni udarac. Susret je završio rezultatom 2-1 za Osijek.

“Analizom incidenta, slijedeći smjernice PNI-e, razvidno je da napadač rukama “nedozvoljeno“ drži braniča, okreće se za igranom loptom i zapinje za ispruženu nogu braniča. Razmatrajući da je napadač inicirao kontakt, da je kontakt jasno laganog intenziteta, KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu “najstrože kazne“. KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra neispravnom, potpuno suprotnom primjeni VAR protokola”, navodi se u priopćenju sudačke komisije.

TREĆE KOLO

U trećem kolu sudac Pejin prvo je dosudio kazneni udarac za Rijeku, a potom ga poništio nakon intervencije iz VAR-sobe. Sudačka komisija utvrdila je da je po incidentu propustio igraču rijeke zbog pokušaja prevare suca dodijeliti žuti karton. Utakmica je završila neodlučenim rezultatom 1-1.

“Dosuđeni kazneni udarac neispravna je odluka suca utakmice. Intervencija VAR suca, slijedom “jasne i očite“ pogreške suca utakmice, potpuno je opravdana, u skladu s VAR protokolom. Sudac utakmice nakon pregleda OFR snimke prepoznao je neispravnost vlastite procjene i opravdano promijenio prethodnu odluku. KNS HNS-a smatra da sudac utakmice nije potpuno dosljedno interpretirao PNI-e, te da je propustio opomenuti napadača Rijeke zbog jasnog pokušaja prevare suca, odnosno izigravanja PNI-e”, ocijenila je komisija.

OSMO KOLO

U utakmici 8. kola u Varaždinu sudac Gidzhenov propustio je dosuditi kazneni udarac za Goricu u 5. minuti. Gorica je odmah potom primila pogodak, a susret je završio je 2-1 za domaćina.

“Incident u kojem branič Varaždina unutar vlastita kaznena prostora “povlači za ruku suparnika” smjernicama PNI-e smatra se prekršajem disciplinski kažnjivom opomenom. Uzimajući u razmatranje da branič kontinuirano, nedozvoljeno povlači suparnika, KNS HNS-a očekuje obaveznu intervenciju VAR suca slijedom jasnog i očitog propusta interpretacije suca utakmice”, navodi se u priopćenju sudačke komisije.

JEDANAESTO KOLO

Sudačka komisija zaključila je da je sudac Jović u kontroverznoj utakmici 11. kola na Šubićevcu, Goricu oštetio u dva navrata. U utakmici u kojoj je Gorica dominirala, u 55. minuti neopravdano je iz igre isključen Jurica Pršir, a u 81. minuti neispravno je dosuđen kazneni udarac za Šibenik.

“Odluku suca o dodjeljivanju druge i isključujuće opomene igraču HNK Gorice, KNS HNS-a smatra neispravnom interpretacijom PNI-e (disciplinske mjere).

Dosuđeni kazneni udarac neispravna je odluka suca utakmice. Kontakt između braniča Gorice i napadača Šibenika KNS HNS-a ne razmatra kao prekršaj PNI-e.”, navodi se.

Valja napomenuti da je komisija utvrdila da je Jović u utakmici s tri crvena kartona u 73. minuti neopravdano isključio iz igre i braniča Šibenika. Utakmica je završila neriješenim rezultatom 1-1.

TRINAESTO KOLO

Komisija je utvrdila da je, ne prikazavši u 48. minuti glavnom sucu utakmice cijelu akciju, nego samo njezin završni dio, Goricu u utakmici s Hajdukom oštetio VAR-sudac Pejin. Dosuđeni jedanaesterac Livaja je promašio, ali je Gorica s igračem manje primila pogodak u isteku osme minute sudačke nadoknade.

“Intervencija VAR suca nakon OFR pregleda snimke inicira dosuđivanje kaznenog udarca. Posljedično isključenje igrača Gorice neispravna je interpretacija suca utakmice u prosudbi “izgledne ili obećavajuće prilike”. KNS HNS-a razmatrani incident, temeljem smjernica PNI-e, ne smatra “jasnom i očitom pogreškom” suca utakmice. Sukladno tome, intervencija VAR suca je neopravdana, neispravna, suprotna protokolu. VAR sudac propustio je tijekom OFR pregleda snimke ponuditi sucu utakmice incident u APP koji prethodi dosuđivanju kaznenog udarca, a sastavni je dio kompletnog izazova”, navodi se u priopćenju komisije.


Standings provided by Sofascore