Home Gospodarstvo Sedam višestambenih zgrada u Velikoj Gorici sudjeluje u EU projektu CONGREGATE

Sedam višestambenih zgrada u Velikoj Gorici sudjeluje u EU projektu CONGREGATE

Projekt prati i analizira kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanovnika, kao i na njihovo ponašanje i stavove

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Građevinski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt „Consumer engagement in building renovation and renewable energy cooperatives for grassroot climate action (CONGREGATE)“ koji se financira iz programa European Climate Initiative (“EUKI”) 2020, od strane German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU).

U Hrvatskoj projekt prati i analizira kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanovnika, kao i na njihovo ponašanje i stavove. Trajanje projekta je do 31. ožujka 2023. godine.

Projektom CONGREGATE obuhvatit će se praćenje potrošnje energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine. Uz praćenje potrošnje energije u svakoj zgradi na primjeru jednog stana pratit će se i toplinska ugodnost, kao i kvaliteta zraka. Preduvjet je da je potencijalna zgrada spojena na sustav daljinskog grijanja, tj. da ima toplinsku podstanicu u kojoj se nalazi mjerenje potrošnje energije.

U Velikoj Gorici projekt se provodi u sedam višestambenih zgrada u suradnji s predstavnicima suvlasnika predmetnih stambenih zgrada, upraviteljem zgrade – Gradskim stambenim gospodarstvo Velika Gorica te Gradom Velikom Goricom.

Mjerenja toplinske ugodnosti i kvalitete zraka u stambenom prostoru mogu se razlikovati zbog različitih dobnih skupina i broja ukućana, različitih navika u dijelu provjetravanja prostora te različitog vremena boravka ukućana u prostoru (primjerice: zaposleni ili umirovljeni).

Rezultati studije informirati će buduće nacionalne kampanje za građanski angažman u programima energetske obnove zgrada. Rezultati istraživanja će po završetku projekta CONGREGATE biti dostupni svim zainteresiranim predstavnicima suvlasnika kao i upravitelja zgrada.