Home Kultura SEDAM DANA VIDOVSKOG PROŠČEJNA 16. Dani svetog Vida u Mraclinu!

SEDAM DANA VIDOVSKOG PROŠČEJNA 16. Dani svetog Vida u Mraclinu!

KUD Dučec: 'Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe'

PODIJELITE
Foto izvor: mraclin.hr/web

Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine od 14. do 20. lipnja organizira u Mraclinu XVI. dane svetog Vida. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju ime svetog Vida, zaštitnika Mraclina.

U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščejnu, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slave svog patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem.

DVD Mraclin otvara Dane svetog Vida

I ove je godine KUD Dučec zajedno sa suorganizatorima pripremilo bogati program. U ponedjeljak, 14. lipnja od 18,00 sati, DVD Mraclin otvorit će svim mještanima i zainteresiranima vrata svojih prostorija. Izložit će stare predmete i fotografije, ali i pokazati novu suvremenu opreme koju posjeduju. Bit će ovo prilika i za blagoslov novog vozila koje je mraclinski DVD dobio prošlog mjeseca od Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

U nastavku donosimo cjeloviti program za preostale XVI. dane svetog Vida:

U nedjelju 20. lipnja u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščejne. To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u svome selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta.

Središnji događaj Vidova – misna slavlja u 11 i 17 sati bit će u Parku Tomislava Hrkovca. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodit će svećenik mraclinskih korijena vlč. Petar Galeković. Na misi u 17 sati pjevat će Zbor mladih „Navještenje“ iz Velike Gorice.

– Napominjemo da će zbog oštećenja kapele, posljedice velikog potresa krajem prošle godine, ovo biti prvi put u novijoj povijest Mraclina da svete mise neće biti služene u kapeli svetog Vida. Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe – kazali su organizatori.