Home Izdvojeno SDP nezadovoljan rješavanjem problema izmještanja asfaltne baze iz Donje Lomnice, prijeti istupanjem...

SDP nezadovoljan rješavanjem problema izmještanja asfaltne baze iz Donje Lomnice, prijeti istupanjem iz Povjerenstva

PODIJELITE

Nakon prošlotjednog sastanka Povjerenstva za pregovore oko izmještanja Asfaltne baze, kojeg čine predstavnici svih političkih stranaka i predstavnik stanovnika Donje Lomnice, Gradska organizacija SDP-a poslala je priopćenje za medije u kojem izražava nezadovoljstvo radom Povjerenstva i dinamikom rješavanja problema izmještanja asfaltne baze iz Donje Lomnice. Smatraju da ”Povjerenstvo postaje medij na kojem Strabag i
Gradonačelnik igraju ‘ping-pong’.” Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izgradnja Asfaltne baze u Donjoj Lomnici izaziva opravdane prosvjede stanovnika zbog
evidentne opasnosti po zdravlje, vodozaštitu i okoliš. SDP podržava prosvjede, zbog
ugrožavanja primarnih društvenih vrijednosti koje su dužne osigurati institucije vlasti.

Stoga smo, radi institucionalnog rješavanja problema, inicirali održavanje tematske sjednice u Gradskom vijeću. Umjesto davanja zaduženja Gradonačelniku, većina predvođena HDZ-om odlučila je formirati Povjerenstvo za pregovore oko izmještanja Asfaltne baze u koje su imenovani predstavnici svih političkih stranaka i predstavnik stanovnika Donje Lomnice.

Na taj način rješavanje problema, i odgovornost prema ugroženim stanovnicima, prebačena je s Gradonačelnika – onog istog koji je izdao građevinsku dozvolu za izgradnju Asfaltne baze – na Povjerenstvo, a time i na sve političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću i na stanovnike Donje Lomnice.

Izgradnja baze u punom je zamahu, a Povjerenstvo postaje medij na kojem Strabag i
Gradonačelnik igraju „ping-pong“: Strabag traži zamjenu zemljišta i odštetu, Gradonačelnik nudi neadekvatno zamjensko zemljište u Turopolju, Rakitovcu, Novom Čiču, Kurilovcu, Velikoj Mlaki, Gornjem Podotočju, Buševcu, Kučama i Mraclinu, upućuje Povjerenstvo na Državu i državno zemljište. I „ping-pong“ se nastavlja, Strabag gradi, a Povjerenstvo postaje Gradonačelnikov smokvin list koji treba pokriti njegove radnje i odgovornost.

SDP će i dalje, sa svim svojim potencijalima, snažno podržavati mještane Donje Lomnice u nastojanju izmještanja Asfaltne baze.

Međutim, ako u razumnom roku – a to je vrijeme u kojem je izmještanje baze još uvijek
moguće – tijela lokalne i državne vlasti ne ponude rješenja prihvatljiva stanovnicima i
Strabagu, SDP će istupiti iz Povjerenstva.

Gradonačelnik će morati potražiti neki drugi smokvin list.

Gradska organizacija SDP Velika Gorica