Home Izdvojeno Sačuvajte prirodne ljepote svoga kraja

Sačuvajte prirodne ljepote svoga kraja

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Turopolje je nadaleko poznato po svojim prirodnim ljepotama, a među njima zasigurno je najpoznatiji Turopoljski lug – prastara šuma koja je značajno utjecala na razvoj cijelog kraja zahvaljujući bogatstvu drvne građe. Upravo zbog nje su Turopoljci postali vrsni drvodjelje, a drvene hiže, čardaci, kurije i kapelice postale su prepoznatljiv motiv Turopolja. Nakon beskrajnih hrastovih šuma, uzdižu se obronci Vukomeričkih gorica koje su zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti i sačuvanoj prirodi izuzetno turistički privlačne stanovnicima Velike Gorice i Zagreba.

KravarskoLjepote i očuvanost prirode zaštitni su znak ne samo Turopolja, već i cijele Zagrebačke županije. Park–šume i Parkovi prirode krase ovaj kraj, tu su nalaze posebni botanički, ornitološki i zoološki rezervati te rezervati šumske vegetacije. Zaštitom okoliša i prirode bavi se 60 udruga na području cijele županije koje su se tijekom proteklih godina iskazale kvalitetnim projektima.

Za njihovo financiranje Zagrebačka županija izdvojila je 250 tisuća kuna na natječaju koji je otvoren do 31. ožujka. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je 5 tisuća, a najveći 40 tisuća kuna.

Na natječaj se mogu javiti udruge i druge neprofitne organizacije upisane u Registar udruga Republike Hrvatske koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji, aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode.

turopoljski lug traktor sumaPrednost će imati projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promicati recikliranje, kompostiranje i odvojeno prikupljanje otpada. Zatim programi koji uključuju škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva nalaze se na web stranici Zagrebačke županije.