Home Gospodarstvo Rekordno visoka cijena autoplina

Rekordno visoka cijena autoplina

PODIJELITE

Cijene goriva i ovoga tjedna nastavljaju rasti, a na udaru današnjeg poskupljenja najviše su se našli vozači koji koriste autoplin. On je danas poskupio za 36 lipa, što je najveće poskupljenje od veljače 2014. godine. Cijena litre kreće se oko 3,89 kuna, ovisno o distributer, a u jednom tjednu cijena spremnika narasla je za 18 kuna.

Eurosuper 95 poskupio je za 6 lipa, tako da će vozači litru plaćati između 10,31 i 10,32 kuna ovisno o kompaniji.

Cijena Eurodizela porasla je za dvije lipe u odnosu na prošli utorak, tako da se na većini benzinskih crpki kreće 9,28 kuna po litri.

Iako je riječ o službenim cjenicima naftnih kompanija, one svoje cijene imaju pravo mijenjati svakoga dana, čak i više puta dnevno. Kako smo doznali na terenu, kompanije formiraju cijene i ovisno o poziciji crpke te je li u blizini konkurencija. Autoplin je, promatrajući cijelo Turopolje, najjeftiniji na Velikogoričkoj cesti jer je na toj relaciji i najveći broj crpki.

USKORO MOGUĆI PAD CIJENA GORIVA

– Zanimljivo je kako je na svjetskim tržištima barel nafte pao na samo 56 dolara, što je gotovo 10 posto manja cijena nego prošlog tjedna. To je ujedno i najniža cijena sirove nafte u posljednja tri i pol mjeseca – ističe Tin Bašić s portala cijenegoriva.info.

Ako se zadrži ova niska razina cijene na svjetskim burzama, što ovisi i o situaciji s Grčkom, a trend se prelije i na „Mediteransko tržište“ te ako se tečaj dolara i kune ne bude previše rastao, možda se čak i dogodi pad cijena goriva u idućim tjednima.

– Naravno, ako tog pada bude zbog utjecaja turističke sezone i većeg priljeva automobila u Hrvatsku – dodao je Bašić.