Home Gospodarstvo Radovi na aglomeraciji idu po planu, očekuje se i asfaltiranje cesti

Radovi na aglomeraciji idu po planu, očekuje se i asfaltiranje cesti

Direktor VG Vodoopskrbe i gradonačelnik danas su obišli radove na aglomeraciji u Lukavcu. Završetak radova trebao bi biti na jesen

PODIJELITE
Foto; Mario Žilec

Aglomeracija Velika Gorica najveći je projekt u povijesti grada koji je težak gotovo 100 milijuna eura, a radovi se trenutno odvijaju u nekoliko zona diljem naselja uz Veliku Goricu. Radovi se odvijaju i u Lukavcu gdje je danas bio obilazak radova.

Ovo naselje je dug niz godina očekivalo kanalizaciju, a sada će je i dobiti. Kako nam govori direktor VG Vodoopskbe, Tomislav Jelisavec, vrijednost radova u Lukavcu je gotovo 18,5 milijuna kuna. “Ovom aglomeracijom će Lukavčani dobiti 350 potpuno besplatnih priključaka na kanalizacijski sustav grada Velike Gorice. Na području Lukavca je 6,7 kilometara aglomeracijske mreže od čega je trenutno napravljeno 5,1 kilometar što je oko 77% cjelokupnog sustava u ovom naselju.”

Uz kanalizaciju i asfaltiranje cesti

Osim novog sustava kanalizacije, mještani će dobiti i dugo očekivano asfaltiranje cesti. Određene ulice kroz koje prolazi koridor magistralnog voda po sredini bit će u potpunosti asfaltirane u suradnji s Gradom Velika Gorica koji je u proračunu pronašao sredstva za onaj dio koji nije financiran iz kohezijskog fonda EU. “Znam da sada nije lako čekati i trpjeti da se polože ove cijevi, no nakon ovoga se ide u sanaciju prometnica. Dug niz godina bili su problem prometnice, međutim da bi došlo do ceste bila je potrebna kanalizacijska mreža. Sve ide do planu i zahvaljujem mještanima na strpljenju svih ovih godina i sada.”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Zanimljivost projekta je to što je plan započeo još prije deset godina dok neka kućanstva ili nisu postojala na prostornom planu ili su se tek gradila, pa novim planom nisu uključena u sustav. Direktor VG Vodoopskrbe navodi kako postoji rješenje i za njih. “Pripremni projekt za aglomeraciju vršio se prije 10 godina, a kako je Gorica rastući grad i dolazi mnoštvo mladih obitelji, to je uzrokovalo da neke kuće u nekim slijepim ulicama nisu obuhvaćene ovim projektom. Prije 10 godina te kuće ili nisu imale adekvatne građevinske dozvole ili su bile izgrađene na poljima. No, sada su ušle u građevinsku zonu s novim prostornim planom. Mi iz Vodoopskrbe i Grada nećemo nikoga ostaviti te ćemo i njih uzeti u obzir i uključiti sve kuće koje u projekt nisu ušle 2013. godine te ćemo i njih priključiti na postojeći sustav koji se sada gradi.”, govori Jelisavec.

Završetak bi trebao biti oko jeseni

Radovi na projektu neprestano su nadgledani. Tako su unutar društva VG Vodoopskrbe organizirana četiri tima, na čelu svakog je inženjer, a svi obilaze građevinske radove te sa svakim vlasnicima parcela razgovaraju o tome gdje će se smjestiti sabirni šaht. “Organizirali smo i telefon za pitanja na koje će građanima odgovarati stručne osobe ili ih usmjeriti na osobu od koje će dobiti rješenje.”

Ovim projektom pokrit će se više od 70% područja grada. Prije desetak dana krenulo je otvaranje nabave za pročistač na što su pristigle dvije ponude, a procijenjena vrijednost je 100 milijuna kuna. “Povjerenstvo, u kojem su stručnjaci javne nabave i stručnjaci za kemijsko inženjerstvo rade na pregledu i ocjeni pa se nadaju kroz koji tjedan doći do finalne odluke o pregledu i ocjeni kako bi onda u suglasnosti s državnim institucijama do potpisa ugovora s izvođačem. Taj pročistač će biti jedan od tri najmodernija i najsuvremenija u Hrvatskoj.”, govori Jelisavec. No, kako je napomenuo gradonačelnik Barišić, stanovnici neće morati čekati spajanje na pročistač prije nego se ceste asfaltiraju.

Radovi na svim cjelinama teku po planu i programu, a završetak se očekuje oko jeseni kada će se moći u parcele postaviti sabirna okna. “Nadam se da će se kroz tri mjeseca završiti Lukavec, a kada struka dozvoli krenut će se sa spajanjem kuća na priključke. Teško je prezentirati točan datum ili točno vrijeme. Svi će biti obaviješteni na vrijeme.”, zaključuje Jelisavec.

Radovi aglomeracije provode se i drugim cjelinama – Posavini, Donjem Turopolju, Kobiliću, Okuje, Mraclin, Staro Čiče. Ekipe rade po desetak sati šest dana u tjednu kako bi se anulirali ostaci koje je prouzrokovao koronavirus. “Svi moramo biti zadovoljni nakon dugogodišnjeg planiranja i priprema da je ovaj projekt zaživio. Radovi idu planiranom dinamikom i nadamo se da će se u predviđenom roku, prije jesenskih kiša, zatvoriti sva gradilišta, svih koridora i šahtova koji sada možda malo smetaju za život i promet. Ovih dana smo obišli i ostala gradilišta, Kobilić je možda najviše izveden te tamo vrlo brzo očekujemo izlazak. Idemo prema Babču, Mraclinu, a ukupno govoreći, aglomeracija je zadovoljavajuća što se tiče planova i programa.”, zaključuje gradonačelnik Barišić.