Home Izdvojeno Prva osoba u Domu za starije u Velikoj Gorici cijepljena protiv koronavirusa

Prva osoba u Domu za starije u Velikoj Gorici cijepljena protiv koronavirusa

"Za sad se dobro osjećam, mislim da je to dobro i svi bi se trebali cijepiti."

PODIJELITE

Dom za starije i nemoćne Ljubav u Velikoj Gorici prva je lokacija koja je u našem gradu primila prve doze cjepiva za starije skupine. U domu je inače 30 štićenika, a cijepit će se njih 15 koji su na to pristali ili za koje su na to pristali njihovi skrbnici. “Mi se nadamo da će ljudi s vremenom shvatiti da se svi trebaju cijepiti, barem oni koji su dovoljno zdravi i u mogućnosti da ih se cijepi. Dok se ne procijepi 60,70% ljudi, nismo puno napravili.”, govori nam vlasnica Doma za starije Ljubav, Branka Pukanić. Napominje kako se čak niti svi djelatnici ne žele cijepiti.

Mato Banić prva je osoba u Domu koja je primila cjepivo protiv koronavirusa. “Za sad se dobro osjećam, mislim da je to dobro i svi bi se trebali cijepiti.”, govori nam Mato.

Danas im je u dom stiglo 15 doza koje se razrjeđuju s fiziološkom otopinom, što znači da su za svaku osobu namijenjene tri bočice cjepiva. “Voljela bih da se svi mladi cijepe jer oni donose virus u kuću. Trebamo se čim prije osvijestiti i procijepiti. Prije nego će biti tako, neće proći.”, dodaje Pukanić.

Povjerenje u sistem i cjepivo pokazao je i vd. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je napomenuo kako je cjepivo dobrovoljno i da je svakome na odabir da se cijepi. “Duboko vjerujem i apsolutno sam siguran da Svjetska zdravstvena organizacija i Hrvatski zavod za javnu medicinu ne bi dopustili da cjepivo dođe na naše tržište s dugoročnim problemima. Osobno, jedino što mi je u ovom trenutku bitno mi je zaštiti sebe i roditelje koji su preko 60 godina, a ja bi volio da žive još 60. Sam dolazak među njih i premisa da bi u nekom trenutku ja njima mogao prenijeti koronavirus, od kojeg se umire, je opcija koju ja ne prihvaćam. Ne prihvaćam opciju da bi ja bio taj koji je prijenosnik virusa.”